Puig opina que la dimissió de Lesmes al capdavant del CGPJ "ha arribat molt tard"

El cap del Consell considera una "anomalia democràtica" que no s'haja fet ja la renovació de la institució

El cap del Consell saluda el rei abans de començar la desfilada miliar pels carrers de Madrid
El cap del Consell saluda el rei abans de començar la desfilada miliar pels carrers de Madrid / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat aquest dimecres una "anomalia democràtica" que no s'haja fet ja la renovació del Consell General del Poder Judicial i ha indicat que creu que la dimissió de Carlos Lesmes al capdavant de la institució "ha arribat molt tard". “Fa anys que s'hauria d'haver produït per a desbloquejar aquesta situació", ha apuntat.

Puig, que ha assistit a Madrid als actes de celebració amb motiu del Dotze d'Octubre, ha advocat, en declaracions als mitjans, per tal d'arribar a un acord per a "estabilitzar un poder que és fonamental, el judicial". Ha assegurat que "desgraciadament, quan la dreta està en l'oposició, sempre dificulten l'acord" i això –ha afegit– "també té a veure amb les pròpies arrels i identitats democràtiques".

Al seu entendre, "no és raonable" que un "fet constitucional que significa l'acord de la majoria per a renovar i actualitzar les institucions, estiga bloquejat permanentment per un partit que, finalment, no assumeix el fet que és una part fonamental en el funcionament de la democràcia espanyola".

"En qualsevol cas –ha dit– el que ara toca és, fora de qualsevol polèmica, intentar una vegada per sempre arribar a un acord per a estabilitzar un poder que és fonamental, el judicial, en tot el que és el funcionament d'un dret fonamental dels ciutadans, que és la justícia".

“No pot haver-hi una Espanya contra les Espanyes”

En declaracions als mitjans, Puig ha convidat a respectar la diversitat que presenten les regions espanyoles i ha rebutjat els enfrontaments entre autonomies. “No pot haver-hi una Espanya contra les Espanyes. Espanya s’ha d’entendre com és, plural i diversa”, ha apuntat. 

En aquest sentit, el president de la Generalitat convidava la classe política a “pensar en les persones i famílies”, que és “el que toca ara”, quan travessem, des del seu punt de vista, “una situació complexa, amb la inflació alta i els problemes derivats de la guerra de Putin”.

El cap del Consell creu que la classe política ha de fugir de les confrontacions i les ha instat a vore “què poden fer les institucions per a millorar la vida dels ciutadans”.

Esforç comú de tot Europa

En aquest sentit, convidava els seus homòlegs a treballar junts per a avançar cap a l’energia verda i adoptar mesures d’eficiència energètica. “Tot Europa hem de fer un esforç”, advertia.

“El pla de contingència planteja mesures per tal de fer un esforç col·lectiu i rebaixar factura energètica”, afegia el president de la Generalitat en referència al pla energètic que va aprovar aquest dimarts el Consell de Ministres.

També et pot interessar

stats