El govern espanyol i el PP pacten un "últim intent" per a renovar el poder judicial i el Constitucional després de l'eixida de Lesmes

La trobada entre Sánchez i Feijóo, convocada d'urgència arran de la sobtada dimissió de Lesmes, s'ha allargat vora tres hores

Sánchez i Feijóo, aquest dilluns
Sánchez i Feijóo, aquest dilluns / Eduardo Parra (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'octubre 2022 - 14:45 Actualitzat: 10 d'octubre 2022 - 18:26

El govern espanyol i el PP han acordat aquest dilluns donar "un últim intent" a la negociació per tal de poder desencallar de forma "ràpida" la situació de bloqueig en què està immers el poder judicial del país. És la principal conclusió amb què ha acabat la reunió d'urgència entre el president de l'executiu, Pedro Sánchez, i el líder del principal partit l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, segons ha avançat en una roda de premsa posterior el ministre de la Presidència, Félix Bolaños.

La cita entre Sánchez i Feijóo ha tingut lloc a La Moncloa i ha acabat passades les 13:30 després de tres hores, segons han indicat fonts presents en la trobada. El cap de l'executiu estatal va convocar anit Feijóo per a abordar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que encadena quasi quatre anys d'interinitat. La sobtada dimissió del president de l'òrgan de govern dels jutges i jutgesses, Carlos Lesmes, va precipitar la trobada al més alt nivell entre els dos polítics. 

Ara, ambdues parts mostren la "voluntat compartida" d'arribar a una solució que desbloquege tant la renovació del CGPJ com del Tribunal Constitucional. A la reunió, que ha començat només amb els dos polítics, s'han afegit després el mateix Bolaños i el sotssecretari d'Institucional del PP, Esteban González Pons, que també ha fet balanç en acabar.

Bolaños ha qualificat de "molt greu" la situació en què està immers el poder judicial. "Tant el president del govern com el líder del PP han acordat donar un últim intent a la negociació per a donar una solució ràpida al bloqueig del CGPJ i el TC", ha afirmat el ministre de la Presidència. Segons ha dit, ell mateix serà l'interlocutor en representació de l'executiu estatal en les converses que se succeïsquen a partir d'ara.

A penes eixir de la reunió, Feijóo ha publicat un tuit en què afirma que els dos interlocutors han "avançat" en la renovació conjunta del CGPJ i també del TC "amb un nou marc que aprofundisca en criteris d'independència". I critica que aquest pas "es podia haver fet molt abans". 

Per la seua part, González Pons ha afirmat que el govern ja no els “negligeix”, també durant la roda de premsa posterior a la reunió. Considera que s’han trobat amb “un govern disposat a escoltar i a fer alguna cosa constructiva” i, per tant, s’ha mostrat content després de la reunió. 

González Pons ha ratificat el que ha dit prèviament Bolaños: durant la reunió de hui s’ha acordat donar-se l’última oportunitat per a renovar el CGPJ. Preguntat diverses vegades pel “nou marc” que ha citat Feijóo en el seu tuit, ha recalcat que es refereix al diàleg, ja que “per desgràcia, a Espanya el diàleg i l’esperit de negociació és el nou marc”. 

Sánchez i Feijóo han sigut els interlocutors encarregats de negociar la renovació del poder judicial des del mes d'abril passat, quan el dirigent gallec va agafar el relleu de Pablo Casado al capdavant del Partit Popular.

En la reunió d'aquest dilluns, segons fonts del govern espanyol, el president Sánchez exigiria al seu interlocutor que el PP complisca la Constitució i desbloquege ja la renovació del CGPJ. El líder de l'oposició, per la seua banda, havia afirmat que acudia a la cita amb "la millor disposició" i recordava que l'executiu espanyol té des de juliol una oferta de pacte per a garantir la independència de la justícia, com demana la UE. 

També et pot interessar

stats