Puig: "El Govern del Botànic era necessari per a posar fi a la decadència de la Comunitat Valenciana"

El president de la Generalitat, partidari de repetir l'acord de govern el 2019 si es manté l'escenari del 2015.

Pots escoltar ací l'entrevista completa al president de la Generalitat, Ximo Puig
Pots escoltar ací l'entrevista completa al president de la Generalitat, Ximo Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha mostrat partidari en Les notícies del matí de tornar a repetir la fórmula de govern a la Comunitat Valenciana de l'acord del Botànic per a la pròxima legislatura, sempre que es continuen donant les mateixes circumstàncies que l’any 2015. "Aquest és el govern que necessitava la societat valenciana per a posar fi a la decadència derivada de la mala gestió dels 20 anys anteriors", ha afirmat. 

Per a secretari general actual del PSPV, portar el mestissatge a l'Administració autonòmica ha tingut bons resultats. Davant les previsions catastrofistes d’alguns sectors, ha destacat que durant els tres anys de legislatura a la Generalitat hi ha hagut "un únic govern" integrat per dos partits, el PSPV i Compromís, amb un "compromís global" per tal que la institució funcione.  

Però la tasca del Consell que presideix Ximo Puig no ha estat exempta de dificultats, tal com ha admés ell mateix davant els micròfons d'À Punt Mèdia. Durant aquests tres anys, ha vist que el Tribunal Constitucional paralitzava de manera cautelar algunes de les mesures estrela de la legislatura, com el decret llei que universalitzava l'atenció sanitària a la Comunitat Valenciana o la Llei per la funció social de l’habitatge. 

En aquest sentit, el president ha acusat el Govern central de Mariano Rajoy d'haver mantingut una actitud "absolutament ideologitzada i fora de les normes democràtiques de lleialtat entre les institucions" en algunes qüestions i ha afirmat que, malgrat les retallades efectives del Tribunal Constitucional, la Generalitat continua treballant per aconseguir els objectius que es va marcar en el discurs d'investidura. 

La situació d'infrafinançament de la Comunitat Valenciana i el nivell insuficient d'inversió territorialitzada han suposat també entrebancs per a la gestió duta a terme per l'executiu de Puig. Es tracta de qüestions reconegudes, tal com ha recalcat, per tots els experts. Per això, la visibilització del que s’ha batejat com "problema valencià" a l’exterior ha sigut una de les prioritats. "Defensem l'equitat, no podem continuar sent la comunitat menys finançada d'Espanya, i hem aconseguit posar això en l'agenda nacional", ha dit.  

Sobre la investigació relacionada amb el presumpte finançament irregular del PSPV i els contractes tancats amb l'empresa valenciana Crespo Gomar entre el 2007 i el 2009, Puig ha insistit que es tracta de qüestions "de caràcter local" i ha afirmat que els socialistes seran, "com sempre", contundents amb la corrupció. A més, ha lamentat l'intent "ridícul" del PP de democratitzar la corrupció. "No tots són iguals", ha assegurat. 

De fet, ha recordat que des de la Generalitat s'han posat en marxa "tot tipus de controls" per a previndre l'aparició de casos de corrupció en l'administració valenciana. "És fonamental tindre una resposta contundent davant la corrupció", ha assegurat. 

Puig també s'ha mostrat optimista pel que fa a la moció de censura presentada pel PSOE contra el Govern de Mariano Rajoy, que es debatrà al Congrés dels Diputats dijous i divendres, i s'ha mostrat convençut que hi haurà convocatòria electoral a curt termini. Segons considera, el partit socialista ha fet "allò que li pertocava", com a força majoritària de l'oposició, davant la crisi desencadenada per la sentència del cas Gürtel, "La moció de censura no ataca l'estabilitat de la política, sinó que és la corrupció la que ataca el cor de la democràcia", ha manifestat. 

Aquesta entrevista tanca la roda de converses amb els principals representants polítics valencians iniciada en Les notícies del matí, l'informatiu matinal de la ràdio d'À Punt Mèdia, amb motiu del tercer aniversari de les eleccions autonòmiques per a fer balanç d'aquests tres anys de legislatura. Han passat també pel nou espai públic de comunicació valencià la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; la presidenta del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig; el secretari de Podem a la Comunitat Valenciana, Antonio Estañ, i la portaveu de Ciutadans a les Corts, Mari Carmen Sánchez.

També et pot interessar

stats