Elx i Alacant queden entre les tres primeres per a acollir les seus de l’Agència Espacial i de la intel·ligència artificial

Puig assegura que "hi haurà altres iniciatives" després de perdre les seus del govern espanyol

Edifici que albergaria la seu de l'Agència Espacial Espanyola a Elx
Edifici que albergaria la seu de l'Agència Espacial Espanyola a Elx / Europa Press

Les candidatures d’Elx i Alacant s’han quedat a les portes d’acollir les seus de l'Agència Espacial Espanyola i la d'intel·ligència artificial, en rebre totes dues propostes una qualificació d’excel·lent. La d’Elx ha quedat en segon lloc, només per darrere de la ciutat guanyadora, Sevilla; mentre que la candidatura d’Alacant es troba entre les tres úniques amb una qualificació d’excel·lent, junt amb la vencedora, la Corunya, i Granada. 

El Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat aquest dimarts l'acord del Consell de Ministres que determina on es trobaran les seus físiques dels organismes governamentals. Tot i que no inclou una baremació de les candidatures, sí que les classifica en “no vàlida”, “vàlida”, “bona”, “molt bona” i “excel·lent”. 

També fa una breu valoració de cadascuna de les propostes. En el cas d’Elx, destaca les bones infraestructures, la xarxa de comunicacions amb l’aeroport internacional, la seua capacitat hotelera i el suport del govern autonòmic. “Existeix presència del sector espacial, encara que amb un nombre limitat d'empreses i el seu entorn socioeconòmic i educatiu és molt positiu, definint també unes mesures i programa de suport al personal de l'Agència i els seus familiars que puga ser objecte de trasllat”, assenyala el BOE.

Document
Acord pel qual es determina la seu física de la futura Agència Espacial Espanyola
Consulta'l

Pel que fa a Alacant, d’una manera més detallada, valora en l'àmbit social que la instal·lació de la seu permetria potenciar una de les principals ciutats a Espanya, impulsaria l’ocupació i podria retindre el talent. Qualifica d’excel·lents la superfície que es podria destinar a l’agència d’intel·ligència artificial, així com l’equipament de què podria disposar la seu. També valora l’ecosistema universitari i la xarxa de transports, tant per carretera, com per tren i l’aeroport. 

Document
Acord pel qual es determina la seu física de la futura Agència Espanyola d'Intel·ligència Artificial
Consulta'l

Puig diu que "hi haurà altres iniciatives" 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat aquest dimarts, en referència a l'oportunitat perduda que Alacant i Elx (Baix Vinalopó) albergaren la seu d'un dels nous organismes que el govern ha anunciat que crearà, que també que hi haurà "altres iniciatives".

El president, després de l'acte de commemoració de la Constitució, celebrat a casa Mediterrani d'Alacant, ha reiterat que les candidatures d'Alacant i Elx per a acollir les seus de la intel·ligència artificial (IA) i l'Agència Espacial Espanyola eren molt competitives i ha assegurat que el Consell continuarà impulsant aquestes estratègies. Puig ha valorat el treball realitzat en les dues candidatures i ha explicat que, quan es publiquen els paràmetres i la classificació de la convocatòria d'aspirants, es comprovarà "la fortalesa" de totes dues opcions, que s'han posicionat en segona o tercera plaça.

"Aquest treball no és debades", ja que es continuarà el treball "i hi haurà altres iniciatives", segons el president, que ha recordat que la valenciana ha sigut la primera comunitat que va posar en marxa l'estratègia en IA i que ara impulsa el clúster de la indústria aeroespacial. "No s'ha perdut el temps, s'ha fet una gran faena en comú, entre institucions i tots els àmbits de la societat. I això és en si mateix un èxit", atés que "el camí és, en gran manera, la meta", ha insistit.

També et pot interessar

stats