Puig destaca l’esforç que s'ha fet per garantir “aigua per a tots i per a sempre”

Mazón afirma que el govern de Sánchez “està matant el transvasament Tajo-Segura a poc a poc” i critica que les decisions adoptades “siguen polítiques i no tècniques”

Puig al XV Congrés de la Unió
Puig, en el XV Congrés de La Unió / À Punt NTC
20 de novembre 2022 - 13:52

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat aquest diumenge les mesures acordades pel Consell i el Ministeri de Transició Ecològica respecte a les futures condicions d'explotació del transvasament Tajo-Segura, les quals inclouen un mecanisme corrector i una sèrie d'inversions de més de 1.000 milions d'euros. 

En aquest sentit, Puig ha destacat “el gran esforç de la cohesió en la negociació” per a aconseguir un acord que garantisca la continuació del transvasament i que hi haja “aigua per a tots i per a sempre”. En el diàleg entre la Generalitat, el govern espanyol i els regants, també s’ha parlat de ser “conscients de la realitat” i intentar augmentar “nous cabals”. 

“És un diàleg que cal continuar i facilitar que vaja en la bona direcció”, ha assenyalat el president. Respecte a les crítiques del Partit Popular, Puig ha recalcat que la formació “mai ha donat solucions al tema de l’aigua” i que l’única cosa que els demana és que no posen problemes al diàleg. 

Mazón: "El govern de Sánchez està matant el transvasament a poc a poc"

Puig ha fet aquestes declaracions en la segona i última jornada del XV Congrés de la Unió Llauradora i Ramadera a Alboraia (Horta Nord), a la qual també ha acudit el líder del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, que ha afirmat que el govern de Sánchez “està matant el transvasament Tajo-Segura a poc a poc” i ha criticat que les decisions adoptades “siguen polítiques i no tècniques”.

"Ens corresponien dotze hectòmetres cúbics i n'han arribat set", explica. "Ara estem en sis hectòmetres cúbics per segon i es passarà a set, cosa que significa que l'any que ve hi haurà una retallada superior al 30% del transvasament Tajo-Segura”, ha lamentat.

Amb ells també han estat el president de les Corts, Enric Morera, la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, i representants de partits polítics com Roger Llanes (PSPV), Ruth Merino (Ciutadans), Àgueda Micó (Compromís) i Marisa Saavedra (Unides Podem), així com diversos representants d'associacions de consumidors, sindicats de classe, CES, entitats representatives del sector agrari.

La portaveu de Ciutadans en les Corts considera que el transvasament és un tema important que "transcendeix a les guerres polítiques" i amb el qual cal tindre "altura de mires". A Puig li demana que "no espere a l'últim moment per a pressionar un poc més al govern espanyol i que es tracte com a tema prioritari, com el finançament just.

Per la seua part, la coportaveu de Compromís es mostra a favor d'augmentar el cabal, però també "d'invertir en depuradores i tecnologia perquè es puga usar tota l'aigua que tenim".

Carles Peris renova el càrrec com a secretari general de la Unió

La delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, va inaugurar aquest dissabte el XV congrés assegurant que “Alacant pot tindre la tranquil·litat que el govern està ocupat i preocupat per atendre les seues necessitats hídriques”.

Durant la jornada, les 200 persones delegades van aprovar l’informe general de la comissió executiva i la ponència de política agrària que marcarà les directrius bàsiques per als pròxims quatre anys. Per altra part, el secretari general de la Unió, Carles Peris, ha revalidat el càrrec per una nova legislatura, la qual se centrarà en els preus dignes i la incorporació de la gent jove al sector.

També et pot interessar

stats