Puig: “La Comunitat Valenciana és una terra de llibertat i igualtat”

24 min.
tp

“La Comunitat Valenciana és una terra de llibertat i igualtat”. Així s’ha pronunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en una entrevista a l’informatiu 20H NTC, en què ha assegurat que la manera d’avançar cap a un escenari de progrés és fer-ho a través de la diversitat. 

Amb motiu de la celebració del Nou d’Octubre, el cap del Consell ha assegurat que la festivitat mostra que els cinc milions de valencians i valencianes, tot i tindre maneres diverses d’entendre la Comunitat Valenciana, volen “viure junts, treballar junts i tindre un horitzó comú”. 

El primer acte del Nou d’Octubre ha tingut lloc aquest dimarts a Oriola, on la Generalitat i la Diputació d'Alacant han mostrat suport i solidaritat amb el Baix Segura després de les fortes pluges que han afectat la comarca. Puig, que ha estat present en aquest acte, ha manifestat que ara s’obri una oportunitat de “reconnexió” amb aquest territori. De fet, ha apuntat que sense el Baix Segura “no es podria entendre el que representa la Comunitat Valenciana”.

D’altra banda, Puig ha valorat l’arribada a la Generalitat del pagament extraordinari del Fons de Liquiditat autonòmica (FLA), que ha qualificat de “pegat”. Tot i que ha afirmat que aquesta aportació permetrà pagar 31.725 factures per import de 428 milions d'euros, ha manifestat que la reforma del sistema de finançament és "inajornable".

En aquest sentit, el cap del Consell ha criticat la inestabilitat política a Espanya ja que, segons ha valorat, “dificulta tindre uns nous pressupostos a la Comunitat Valenciana”. Així, no ha tancat la porta a la possibilitat que es prorroguen els comptes autonòmics per al 2020, tal com va anunciar el conseller d’Hisenda, Vicent Soler. 

“La política proteccionista de Trump és lamentable”

El president de la Generalitat ha assegurat que, tot i el “bon moment” que viu el territori valencià, els preocupen les conseqüències que pot tindre la imposició dels aranzels per part dels Estats Units i l’escenari d’un Brexit al Regne Unit sense acord. 

Puig ha manifestat que la política proteccionista del president dels EUA, Donald Trump, és “molt lamentable” i genera conseqüències negatives també per al país nord-americà. Així, ha assegurat que la posició del Consell és donar suport al govern espanyol i a la Unió Europea per a minimitzar els efectes que puguen tindre aquestes taxes en els productes valencians. 

Sobre la possibilitat que es produïsca un Brexit “dur” al Regne Unit, el cap del Consell ha recordat que la Generalitat té previst un pla de contingència per a garantir els drets tant dels ciutadans valencians al país com dels britànics que viuen a la Comunitat Valenciana. 

Continguts