Puig anuncia torns remunerats de vesprada per a descongestionar la xarxa d'atenció primària

Altres mesures són el nou Servei Valencià de Salut, la pròrroga dels contractes i una paga addicional als treballadors sanitaris i sociosanitaris.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en la primera de les tres sessions relatives al debat de política general.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en la primera de les tres sessions relatives al debat de política general.

Contractes prorrogats per a reforçar l'atenció sanitària, més consultes obertes de vesprada als centres de salut amb els dobles torns remunerats, paga addicional per a reconéixer el sobreesforç i reorganització institucional per a guanyar en qualitat, prestacions i agilitat. Aquestes són les quatre mesures que ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, per a "protegir millor la salut pública", ja que "la pandèmia continua activa".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha ressaltat en la primera de les tres sessions relatives al debat de política general, que amb les accions empreses des de l'inici de la pandèmia, la Comunitat Valenciana "ara està molt més preparada" per a detectar el virus, protegir la població i atendre els malalts que necessiten hospitalització. Malauradament, ha reconegut Puig, calen "noves mesures" per a fer front a la segona onada de la pandèmia

Així, el cap del Consell ha destacat que la Generalitat prorrogarà 6 mesos més tots els contractes fets durant la pandèmia per a reforçar les plantilles sanitàries. A més, la Conselleria de Sanitat remunerarà amb un complement tots aquells professionals dels centres de salut que de manera voluntària vulguen doblar torn i fer hores extra de vesprada amb atenció presencial. Puig ha destacat que l'objectiu és "descongestionar" la xarxa d'atenció primària i ha demanat disculpes a tots els ciutadans "que ara mateix no estan rebent l'atenció que mereixen pel nivell de pressió assistencial".

La tercera iniciativa que durà a terme el Consell, segons ha avançat Puig, es compensa amb una paga addicional a tots els treballadors i les treballadores sanitàries i sociosanitàries, de les residències públiques, que estan lluitant contra la pandèmia. "Aquesta paga addicional, que rebran abans que acabe l'any, és un gest, un símbol, un acte de reconeixement amb els qui s'han deixat la pell per la vida dels altres", ha dit el president.

Nou Servei València de Salut

La quarta acció serà impulsar "una profunda reforma de l'arquitectura institucional de la sanitat valenciana" per a fer més eficient la gestió quotidiana dels centres i els serveis sanitaris. El president ha remarcat que "la pedra angular serà la creació del nou Servei Valencià de Salut". Serà un organisme públic amb autonomia i les seues funcions consistiran a dirigir la prestació de l'assistència sanitària, distribuir els recursos econòmics garantint el seu ús eficient i uns resultats eficaços, coordinar i gestionar els recursos humans i desenvolupar la docència i la investigació.

A més, Puig ha anunciat que aquesta setmana serà nomenada una nova comissionada per a la Transformació de l'Atenció Primària. La seua missió serà "promoure els canvis que requereix la xarxa de salut", ha afegit el president.

Creació de la Unitat Valenciana d'Emergències, la UVE

D'altra banda, el cap del Consell ha recordat que en l'últim any, la DANA, la borrasca Gloria i la pandèmia han mostrat que a la Comunitat Valenciana necessitem un instrument que accelere la resposta davant d’una crisi de gran magnitud. Per això, ha anunciat que la Generalitat crearà la Unitat Valenciana d'Emergències, l’UVE.

Estarà formada per un miler d'efectius amb capacitat tècnica i logística; professionals dotats de la versatilitat pròpia dels bombers forestals, ha explicat Puig. Seran especialistes preparats per a intervindre enfront de qualsevol tipus de catàstrofe i en qualsevol punt del territori valencià: incendis forestals, inundacions o emergències com la de la Covid-19. "Amb l’UVE guanyarem en capacitat de reacció, eficiència en la resposta i protecció pública", ha conclòs Puig.

El Consell declararà la cultura bé essencial a la Comunitat Valenciana

Puig també ha assenyalat la importància d'enaltir la cultura perquè, com ha explicat, durant l'estat d'alarma la ciutadania buscava la cultura i ara és la cultura la que “ens necessita a tots”. Així, ha avançat que, els pròxims dies, el Consell declararà la cultura bé essencial a la Comunitat Valenciana i també demanarà que l'Estat la declare essencial a tot Espanya. A més, la Generalitat està perfilant un pla de reactivació del sector cultural valencià, amb 25 milions d'euros, i crearà “un servei d'acompanyament a les empreses culturals perquè puguen accedir a fons europeus”.

Pla Ariadna per a joves

D'altra banda, el cap del Consell ha plantejat a les Corts un gran pacte per la joventut que “establisca accions específiques per a mitigar el colp del virus sobre tota una generació”. Puig ha anunciat la creació del Pla Ariadna per a joves, amb programes per a la contractació i ajudes per al lloguer i la formació.

Els reptes pendents del govern valencià

Tot i que la pandèmia del coronavirus ha canviat la forma de fer política, el cap del Consell ha volgut fer referència a tota una sèrie de qüestions que es trobaven en primera línia d'actuació abans d'aquesta situació i que ha considerat que no s'han de quedar en l'oblit. Entre aquestes, Puig s'ha referit als deures pendents amb temes tan importants com el feminisme i les mesures contra el "terrorisme masclista", les actuacions contra la precarietat laboral, la recerca d'una gran aliança entre classes socials i econòmiques, la lluita contra el canvi climàtic, la fi de la pobresa infantil, l'atenció als refugiats, la reducció de les llistes d'espera, una major integració de la diversitat funcional i "l'absoluta" erradicació de l'homofòbia.

Finalment, Ximo Puig ha enviat un missatge als grups de l'oposició en el tancament del seu discurs: “Si hem començat aquest viatge junts, l’hem de continuar junts. No tindria gens de sentit haver pactat els acords d'Alcem-nos i ara no concretar-los”.

Puig garanteix que el Botànic és un govern que eixirà unit de la crisi

Puig garanteix que el Botànic és un govern que eixirà unit de la crisi

El president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha garantit aquest dilluns que el Botànic és un govern, i no tres, perquè "les institucions estan per damunt del partidisme", i està convençut que eixirà unit de la crisi.

Durant la vesprada el debat ha tingut un to més amable per al Consell. Tres de les quatre intervencions han sigut dels portaveus d'Unides Podem, Compromís i del PSPV-PSOE a les Corts, els tres partits que formen el govern del Botànic per segona legislatura. Els portaveus dels tres partits, després d'haver sentit les crítiques de l'oposició al treball del Consell durant la pandèmia, i amb la negociació dels pressupostos de fons, han desplegat una defensa de la tasca que s’ha fet i del que queda per fer.

Compromís i Podem han coincidit a reclamar a Puig que continue les polítiques valentes contra la dreta. El PSPV ha defés el govern del Botànic de les crítiques que els partits de l'oposició han llançat durant el debat. I les seues paraules han provocat renou en l'hemicicle en diversos moments de la intervenció.

Els grups de l'oposició al Botànic (PP, Ciutadans i Vox) han criticat, amb més o menys intensitat, la gestió que el Consell ha fet durant la pandèmia. El PP ha lamentat que no es concreten els anuncis de Puig, i Ciutadans ofereix col·laboració per a aprovar els pressupostos. Per la seua banda, Vox ha qualificat de “despropòsit” la intervenció de Puig i ha acusat el Consell de mentir amb les xifres.

També et pot interessar

stats