Puig anuncia 110 centres de dia nous i proposa portar caixers a barris que s'han quedat sense servei

El candidat del PSPV també ha anunciat la col·laboració publicoprivada per a posar en marxa 23.000 noves places de residències de majors

Ximo Puig es reuneix amb associacions i entitats de persones majors
Ximo Puig es reuneix amb associacions i entitats de persones majors / Europa Press

El president de la Generalitat i candidat socialista a la reelecció, Ximo Puig, ha anunciat la posada en marxa de 110 centres de dia nous així com la col·laboració publicoprivada per a posar en marxa 23.000 noves places de residències de majors a partir de la pròxima legislatura i ha proposat portar caixers a barris que s'han quedat sense servei.

Aquestes són algunes de les propostes que el PSPV ha inclòs en el seu programa sobre persones majors i que Puig ha presentat aquest dimarts a La Nau (València), on s'ha reunit amb l'impulsor de la campanya 'Soc major, no idiota', Carlos San Juan, la presidenta de la Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia, Sacramento Pinazo, i representants d'associacions de majors.

Puig ha presentat un decàleg de mesures entre les quals es troba l'atenció personal en barris de ciutats que s'estan quedant sense assistència, mitjançant caixers nous i finestretes itinerants. Així, ha remarcat l'"enorme responsabilitat" que tenen els bancs amb el milió de valencians majors de 65 anys i ha subratllat: "Col·laborarem amb elles (les entitats bancàries), però exigim que es faça".

Entre les mesures es troben també una potenciació del programa Iai@ connectat, de formació en competències digitals, i un projecte perquè a les biblioteques hi haja un horari d'atenció per a facilitar la tramitació digital amb les administracions. En aquest sentit, ha remarcat que "la presencialitat és fonamental en tot el que és l'atenció a la ciutadania". "No es pot abandonar la presencialitat", ha indicat.

Puig també ha promés més freqüència per a serveis d'atenció domiciliària, com Menjar a casa, amb l'objectiu que les persones tinguen "més autonomia". A més, ha anunciat el programa Dignificant, de "millora de drets basats en un model centrat en les persones", que inclou aquesta ampliació de centres de dies i places de residències.

En aquest sentit, per als centres de dia ha apuntat que hi haurà un "gran acord" amb ajuntaments i diputacions per a construir aquestes infraestructures que òbriguen els set dies de la setmana "sense deixar de pensar en la necessària humanització".

Aquest programa també inclourà les 23.000 places de residències que pretén construir junt amb la iniciativa privada, encara que també ha remarcat que "no seran en una legislatura". No obstant això, sí que ha apostat per "iniciar una acceleració d'aquest procés de manera clara i decisiva" en el pròxim mandat.

El decàleg també inclou un programa anomenat Sumem experiències, per a compartir idees amb generacions joves i tractar de previndre l'"edatisme i les seues pitjors conseqüències"; la possibilitat de potenciar habitatges amb serveis comuns per a evitar la soledat no desitjada.

L'ampliació del cribratge de càncer de pit fins als 74 anys és una altra de les propostes, així com el reforç de l'atenció geriàtrica en els centres de salut. Puig ha lamentat que quan es parla de persones majors "sempre s'associa al cost de medicaments o pensions com si fora un problema". "Lluny de ser un problema, constituir eixa societat de respecte és la base de la participació en la comunitat de les persones majors, que han d'estar aportant a la societat". "La vida útil d'una persona va molt més enllà dels 65 anys", ha remarcat i ha subratllat que "en una societat no es pot menysprear l'experiència".

També et pot interessar

stats