Puig accepta crear la comissió d'investigació sobre el presumpte finançament irregular de PSPV i Bloc que demana Cs

La síndica de Ciutadans (Cs) a les Corts, Mari Carmen Sánchez, ha registrat una petició a la seu parlamentària en què sol·licita la creació "de manera immediata" d'una comissió d'investigació per a aclarir el presumpte finançament il·legal del PSPV i el Bloc entre els anys 2007 i 2011.

Sánchez atén els periodistes després de presentar la petició
Sánchez atén els periodistes després de presentar la petició / Ciutadans

La síndica de Ciutadans (Cs) a les Corts, Mari Carmen Sánchez, ha registrat una petició a la seu parlamentària en què sol·licita la creació "de manera immediata" d'una comissió d'investigació per a aclarir el presumpte finançament il·legal del PSPV i el Bloc entre els anys 2007 i 2011. El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha acceptat la proposta del partir de Rivera i ha manifestat estar disposat a fer "un striptease absolut" no sols per a aclarir si hi hagué pagaments en B, sinó també per a "aportar tota la llum perquè no quede cap tipus d'ombra" en el partit.

Quatre jutjats, de Gandia, Benidorm i Madrid, investiguen el possible finançament irregular del PSPV-PSOE i el Bloc, el partit majoritari de Compromís, durant la campanya electoral del 2007. Les diligències estan obertes per presumptes delictes electorals, prevaricació, falsedat documental continuada i malversació de diners públics, que s'haurien comés entre el 2007 i el 2011. La instrucció judicial es va obrir arran d'un informe de la Policia Nacional enviat al Tribunal Superior, que se'n va inhibir finalment al gener del 2018 en favor d'altres partits judicials on suposadament es cometeren els delictes.

Responsabilitat de la resta de grups

Mari Carmen Sánchez lamenta que la Comunitat Valenciana estiga "una altra vegada de moda per la corrupció", per la qual cosa ha instat els dirigent dels dos partits presumptament implicats a donar "una explicació" als valencians i a "assumir responsabilitats polítiques". Per a la síndica, no només s'està posant en qüestió "la transparència de què han presumit" el PSPV i el Bloc, sinó que, fins i tot, hi ha "seriosos dubtes sobre el finançament de les seues campanyes". "No hi ha corrupció bona i corrupció roïna", sentencia la síndica, que ha apel·lat a la responsabilitat de la resta de grups perquè donen suport a aquesta demanda ja que, per a ella, "s'està posant en risc la credibilitat del Consell i l'estabilitat política del Botànic". 

Per la seua part, Ximo Puig ha assegurat que s'actuarà "en conseqüència" si finalment es demostra que "es van fer les coses malament fa onze anys en algun lloc" en relació al possible finançament il·legal de la campanya del 2007. Hi ha afegit que intentaran esbrinar la veritat i que aportaran tot el que demane la justícia en aquest procés, tot puntualitzant que, de moment, no se'ls ha demanat res.

Per a aquesta vesprada, s'ha convocat una reunió de la secretaria del PSPV que "prendrà la decisió d'obrir la comissió interna" del partit, explica Puig. "Volem que la societat tinga la confiança absoluta en les partits polítics decents i el partit socialista és un partit polític decent", ha declarat.

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualdat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, també s'ha referit a aquest tema. Oltra, que ha assegurat que Ciutadans fa de comparsa del PP, no es nega a investigar els comptes de Compromís.

La portaveu adjunta del PP en les Corts Valencianes, Eva Ortiz, s'ha mostrat favorable a l'obertura de la comissió d'investigació tot recordant que va ser el seu partit qui va presentar la denúncia inicial sobre el presumpte finançament irregular.

Per la seua part, Podem, el soci parlamentari del Consell, votarà a favor de la creació de la comissió parlamentari. Antonio Estañ, el seu secretari general en la Comunitat Valenciana i portaveu en les Corts, ha demanat una reunió amb Ximo Puig i Mónica Oltra.

També et pot interessar

stats