PSOE, PP i Vox impedeixen tramitar la primera llei per a regular el cànnabis

Ciutadans i Podem han donat suport a la iniciativa de Més País, mentre que ERC ha registrat en les últimes setmanes la tercera proposició de llei per a legalitzar el cànnabis

Una xica fuma un cigarret de marihuana
Una xica fuma un cigarret de marihuana / À Punt NTC
19 d'octubre 2021 - 21:52

El vot en contra de PSOE, PP i Vox ha impedit la presa en consideració de la primera proposició de llei integral per a la regulació del cànnabis que ha arribat al ple del Congrés, de la mà de Més País, per "salut, economia i llibertat" i per a llevar a les màfies el control de la substància.

En defensa de la seua iniciativa, el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha lamentat el vot en contra del PSOE en assegurar que es perd una oportunitat històrica per a evitar que es consumisca sota el control de les institucions i no de les màfies. Han donat suport a la iniciativa de Més País, Unides Podem, ERC, EH Bildu, la CUP, Junts i el PDeCat.

Errejón ha qualificat d'essencial el debat sobre la legalització del cànnabis, el consum del qual no para de créixer, la qual cosa demostra que la prohibició no evita el seu ús, sinó que potencia que es faça "sense protecció, control, etiquetatge i generant beneficis a les màfies".

Segons l'enquesta Edades del Ministeri de Sanitat, uns 3,2 milions de ciutadans d'entre 15 i 64 anys consumeixen de manera habitual, més de vint dies al mes. "Vostés creuen que amb l'aprovació de la regulació es consumirà més? No sé on viuen, però al país en el qual jo visc no hi ha ni un sol espanyol que, si vol consumir, no ho faça", ha subratllat el dirigent de Més País, en comentar que "falta coratge i honestedat" al Parlament "per a obrir un debat que al carrer és normal". 

Segons l'enquesta Edades, del Ministeri de Sanitat, uns 3,2 milions de ciutadans d'entre 15 i 64 anys consumeixen de manera habitual, més de vint dies al mes.

Daniel Vicente Viondi ha qüestionat la proposta d'Errejón des del PSOE: "No sé en quin carrer viu vosté, però sabem que hui dia les addiccions són un problema". Després d'assegurar que la proposta de Més País està "mal feta" i manca de "rigor jurídic", ha subratllat que el debat de la legalització del cànnabis "ni està al carrer ni té un suport majoritari de la societat".

Ha rebutjat la iniciativa, però s'ha mostrat favorable a debatre l'ús terapèutic de la substància en el marc de la subcomissió del Congrés que es va crear la setmana passada, a proposta del PNB.

Per a Elvira Velasco, del PP, "davant major accessibilitat, menor és la percepció del risc davant el seu consum", per la qual cosa ha criticat Més País per enviar missatges "contradictoris i incongruents" als joves. Des de Vox, Juan Luis Steegmann, ha acusat "més haixix, en comptes de Més País", de "tindre Espanya fumada" i ha emfatitzat que "la marihuana és tòxica i suposa un problema de salut pública de primera".

Ciutadans qualifica de "covard" l'actitud davant el cànnabis

No obstant això, Ciutadans creu que l'actitud davant el cànnabis ha sigut "covard" i s'ha triat no tocar un debat per al qual la societat està preparada, segons Guillermo Díaz, que ha donat suport a la iniciativa, "encara que necessita moltes esmenes", perquè el seu grup, entre llibertat i prohibició, ha dit, tria el primer.

També ha donat suport a la iniciativa de Més País, Podem, que ha presentat una segona proposta de llei per a regularitzar el cànnabis, sense contemplar el seu ús terapèutic, perquè associacions de pacients van demanar "no mesclar la dimensió medicinal amb altres qüestions", segons Lucía Múñoz.

La tercera proposició de llei registrada en les últimes setmanes per a legalitzar el cànnabis és d'ERC, que considera que la “prohibició actual no contribueix a disminuir el seu consum, sinó a promoure'l", per la qual cosa Marta Rossique ha donat suport a la iniciativa de Més País amb la intenció de "discutir-la i esmenar-la".

Errejón: "El mercat negre del cànnabis mou milers de milions d'euros"

Errejón ha ressaltat que el mercat negre del cànnabis mou milers de milions d'euros i, segons un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona, la seua regularització suposaria la creació de 100.000 ocupacions directes i 3.330 milions en impostos, que "hui van per a les màfies i que servirien per a finançar l'economia formal i els serveis públics".

La iniciativa de Més País contemplava la creació d'un impost especial del cànnabis, pràcticament igual al de l'alcohol i tabac, que, segons Errejón, es destinaria en un 60% a la sanitat pública, i emparava el consum recreatiu de la planta per majors d'edat a la via pública, amb unes restriccions similars a les del tabac. 

També et pot interessar

stats