El PSOE i el PP pacten renovar tots els òrgans constitucionals tret del CGPJ

L'acord permetrà renovar el Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l'Agència de Protecció de Dades

Bolaños, aquest dimecres, en roda de premsa
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha encapçalat les converses amb el secretari general del PP, Teodoro García Egea / R.Rubio.POOL (Europa Press )

El PSOE i el PP han arribat aquest dijous a un acord que permetrà la renovació del Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l'Agència de Protecció de Dades, renovació que no inclou el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Segons han informat el govern i el PP, la renovació d'aquests òrgans es durà a terme en una sessió plenària que se celebrarà previsiblement la setmana del 25 d'octubre tant al Congrés com al Senat.

Les dues parts destaquen que les persones que formaran part d'aquests òrgans en la nova etapa seran de reconegut prestigi i de consens i que els noms se sabran els pròxims dies.

L'acord ha sigut possible després que aquest dimecres el president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, afluixaren les seues posicions respecte a la renovació dels òrgans constitucionals.

Casado va oferir a Sánchez en la sessió de control al govern en el Congrés renovar immediatament tots els òrgans pendents, excepte el CGPJ, i el govern va accedir-hi. Es van reunir tot seguit el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea, que han tancat l'acord aquest mateix matí.

En el cas del Tribunal Constitucional fa ja quasi dos anys que va concloure el mandat de quatre dels dotze magistrats, mentre que la renovació del Defensor del Poble està pendent des de fa més temps i Francisco Fernández Marugán exerceix en funcions des del juliol de 2017.

No obstant això, fonts del govern espanyol han deixat clar que aquest acord no significa que renuncie a renovar el Consell General del Poder Judicial, i ho continuaran intentant amb el PP.

També et pot interessar

stats