El Consell d'Europa reclama a les autoritats espanyoles que despolititzen el CGPJ

Un informe de l'organisme insisteix que l'òrgan judicial està bloquejat des de fa més de dos anys i que no hi ha hagut avanços des que fa huit anys va recomanar "eliminar la selecció de jutges pels polítics"

Detall de la placa de la seu del CGPJ a Madrid
Detall de la placa de la seu del CGPJ a Madrid / Europa Press

El Consell d'Europa ha urgit aquest dijous es autoritats espanyoles a reformar el sistema d'elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) tenint en compte la "politització" que es percep en aquest institució. L'actual CGPJ, òrgan de govern dels jutges, es va conformar el 2013 i deuria haver-se renovat el 2018, pero la falta d'entesa entre el govern espanyol i el PP ho impedeix.

El Grup d'Experts contra la Corrupció (Greco) del Consell d'Europa, que centra aquest informe en els progressos fets des que va avaluar la situació el 2013, posa l'accent en el fet que "cada vegada que s'ha realitzat una nova selecció del CGPJ, s'han expressat dubtes amb la negociació política i el regateig entre partits per a ocupar càrrecs judicials clau".

El Greco insisteix que l'òrgan judicial està bloquejat des de fa més de dos anys i que no hi ha hagut avanços des que fa vuit anys va recomanar "eliminar la selecció de jutges pels polítics". I fa notar que "les crítiques al sistema en l'àmbit nacional continuen sent molt fortes i han transcendit a l'àmbit internacional".

També et pot interessar

stats