La pròrroga dels pressupostos de l'Estat deixa en l'aire la transferència de 1.800 milions a la Generalitat

La consellera d'Hisenda Ruth Merino reclama el govern espanyol que aprove les aportacions anticipades a les autonomies per a 2024 a través d'un decret llei, una fórmula que ja es va emprar el 2019

La conseller d'Hisenda, Economia i Administració Pública Ruth Merino, en una imatge d'arxiu
La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública Ruth Merino, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La pròrroga dels pressupostos generals de l'Estat de 2023, decidida pel govern espanyol després de l'avançament electoral a Catalunya, deixa en l'aire l'increment de les aportacions previstes per al nou pressupost del 2024. La Generalitat esperava rebre 1.793 milions més que l'exercici passat, d'acord amb les previsions anticipades pel ministeri d'Hisenda, que havia preassignat 15.254 milions a la Comunitat Valenciana en el nou pressupost; 12.555 per l'actualització dels lliuraments a compte i 2.699 per la liquidació pendent de l'exercici del 2022.

La conselleria d'Hisenda ha reclamat el govern espanyol que autoritze les liquidacions a compte a través d'un reial decret, a fi de no perjudicar les autonomies. Destaca el procedent de l'octubre del 2019, quan el Consell de Ministres va recórrer a la figura del reial decret llei per a les entregues a les comunitats autònomes i les entitats locals sense tindre aprovats els pressupostos. I recorda que el mateix Ministeri d'Hisenda, en temps de María Jesús Montero, ja va destacar llavors que la mesura establia un “precedent” i suposava un reforç de “l'autonomia financera de les comunitats autònomes”.

En un comunicat, el departament que lidera la consellera Ruth Merino insta l'executiu espanyol a aplicar la mateixa "urgència" en l'activació de la fórmula del reial decret que la que va desplegar per a accelerar l'aprovació dels pressupostos, ara congelats. Adverteix que la situació actual suposa un "greu perjuí per a les comunitats autònomes" i contradiu l'anunci de la ministra d'Hisenda per a enguany, quan havia promés les autonomies que rebrien "el millor finançament de la seua història".

En opinió de Merino, María Jesús Montero “no té excuses per a aprovar com més prompte millor el reial decret llei" que entregue els "recursos addicionals previstos per a enguany”. “Espere que no recórrega de nou a un informe jurídic per a quedar-se els recursos que, per justícia, ens corresponen a les comunitats autònomes”, ha advertit al ministeri la consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública.

També et pot interessar

stats