Proliferen les veus que reclamen dimissions en la cúpula de Ciutadans: "La situació és inviable"

El fins ara portaveu adjunt al Congrés Edmundo Bal els titlla de "covards" i l'exvicepresident de Castella i Lleó Francisco Igea veu "erroni" no presentar-se a les eleccions generals

Edmundo Bal i el diputat Miguel Gutiérrez, en el Congrés (arxiu)
Edmundo Bal i el diputat Miguel Gutiérrez, en el Congrés (arxiu) / Gabriel Luengas (Europa Press)

Clamor en les files de Ciutadans perquè dimitisca la direcció del partit. Cada vegada proliferen més les veus que qüestionen la decisió de no concórrer a les eleccions generals del 23J i que els demanen assumir responsabilitats davant la desfeta del passat 28M, quan la formació ha quedat fora de tots els parlaments autonòmics i la majoria dels consistoris.

El fins ara portaveu adjunt de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, ha titllat de "covards" els dirigents, els ha exigit una dimissió "en bloc" i ha assegurat que el pas arrere en els pròxims comicis obeeix a la intenció de "guardar-se els diners que hi ha en la caixa per a la campanya" de les europees de 2024.

El fracàs en les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig ha portat l'executiva del partit taronja a renunciar a presentar-se a les generals anticipades, en entendre que l'electorat no els té en compte. Suposa assumir, també, que no tenen temps de "rearmar-se" per a aquesta cita electoral.

Bal, que ja va criticar durament aquesta postura dimarts, ha subratllat en declaracions a TVE que no la comparteix i ha lamentat que la cúpula haja "deixat a l'estacada" tant als "valents" que han integrat les últimes llistes electorals com als 300.000 votants que els donaren suport. "No com els covards que dirigeixen aquest partit, que ara han decidit guardar-se els diners que hi ha en la caixa per a poder fer-se una campanya després en les eleccions europees", ha assegurat en una referència vetlada al secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez, que és el portaveu taronja al Parlament Europeu.

En la mateixa línia s'ha pronunciat qui va ser exvicepresident per Ciutadans a la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea, en l'anterior govern en coalició amb el PP —des de l'any passat els populars comparteixen executiu amb Vox—. Crític amb la decisió de no anar als comicis generals, Igea ha demanat a la cúpula que hi renuncie: "Els resultats i les decisions errònies de l'executiva han col·locat el partit en una situació inviable". "Els qui ens han portat fins ací no haurien de continuar", ha remarcat el també exportaveu dels taronja en el parlament castellanolleonés.

Igea també ha lamentat que la seua formació practique el "zoroastrisme", un corrent que "considerava els cadàvers impurs i els deixava exposats a l'aire perquè se'ls menjaren els voltors". En una intervenció plenària a les Corts autonòmiques ha argumentat que, com que no pot defensar la "ideologia" i els "principis" per la decisió presa pel seu partit, només li queda "defendre els interessos" en aquesta cambra.

També et pot interessar

stats