Processen l'alcalde de Vilamalur per no empadronar a temps 46 veïns i impedir el seu vot

El veïnat va sol·licitar el padró al gener, però fins al 6 i 20 de febrer no es va fer efectiu, quan ja havia finalitzat el cens electoral

Imatge d'arxiu de Vilamalur
Imatge d'arxiu de Vilamalur / À Punt NTC

El jutjat de primera instància i instrucció número 5 de Nules ha dictat un acte de procediment abreujat contra l'alcalde de Vilamalur, Juan Bautista Gimeno (PP), en entendre que existeixen indicis que apunten al fet que va dictar resolucions el 6 i el 20 de febrer de 2019 per les quals va acordar la inscripció en el padró municipal sol·licitada per un grup de 46 veïns al gener. Els impedia així participar en les eleccions del 26 de maig de 2019, ja que el termini per a formar part del cens electoral finalitzava l'1 de febrer.

L'acte insta la Fiscalia i les altres acusacions a sol·licitar en el termini de deu dies l'obertura de juí oral, l'arxiu del procediment o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries.

La Fiscalia de l'Audiència Provincial de Castelló va alertar dels possibles delictes de prevaricació administrativa i electoral després d’una denúncia d’un grup de persones contra l'alcalde.

En l’acte judicial, s'indicava que l’alcalde havia acordat el 6 i el 20 de febrer de 2019 la inscripció en el padró de 46 habitants del municipi. La sol·licitud la van fer els denunciants el 9, 16 i 23 de gener del mateix any.

Segons un informe no vinculant de la secretària interventora les sol·licituds d'empadronament, s’havien presentat dins del termini i en la forma escaient. A més, afegia que s’havia de resoldre la sol·licitud donant d'alta en el padró municipal amb la data efectiva en la qual es va realitzar la sol·licitud, és a dir, gener de 2019.

Això hauria suposat que els sol·licitants foren donats d'alta al gener i, per tant, dins del termini per a formar part del cens electoral de la localitat, podent haver participat en les eleccions de 26 de maig de 2019.

A més, s'indica que es va utilitzar un mètode irregular per a la pràctica de les notificacions, exigint a Correus que foren entregades personalment al sol·licitant de l'alta, sense permetre que terceres persones autoritzades pogueren obtindre les notificacions. D'aquesta forma, s'incomplia el que es preveu en la llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

També et pot interessar

stats