El procediment de la trama de factures falses de la Subdelegació de Castelló se centrarà en set investigats
El jutge tanca així la investigació que va començar el 2017 i la causa inicialment es dirigia a 34 persones
El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Castelló ha dictat incoació de procediment abreujat contra set investigats per la trama de factures falses i desviament de diners públics registrada en la Subdelegació del Govern en aquesta província entre els anys 2007 i 2017, segons ha informat aquest dimarts el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) en un comunicat.
El magistrat tanca així la investigació que es va iniciar el 2017 i conclou que de les diligències fetes es desprén la possible comissió d'un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb delictes continuats de malversació de cabals públics i falsedat en document mercantil. Inicialment la causa es dirigia contra 34 persones. Entre ells va motivar la citació, en qualitat d’investigats, dels exsubdelegats del Govern Antonio Lorenzo (PSOE) i David Barelles (PP).
L'acte disposa el trasllat de les actuacions al Ministeri Fiscal i a les acusacions perquè en el termini de deu dies sol·liciten l'obertura de juí oral, formulant escrit d'acusació, demanen el sobreseïment de la causa o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries.
Entre els set investigats que han encausat –les diligències van quedar arxivades provisionalment fa uns dies per a altres 26 persones, així com de manera definitiva per defunció per a una altra– figuren dos antics funcionaris de la Subdelegació –un que exercia com habilitat i l'encarregat de la gestió econòmica–, així com cinc empresaris que regenten un taller, una papereria, una ebenisteria i una llibreria.
El jutge sosté, d'acord amb la investigació, que els dos antics funcionaris, "de comú acord entre si i de connivència amb altres persones" van idear presumptament "una trama per a desviar cap al seu patrimoni o d'altres persones o mercantils fons públics de la Subdelegació".
Per a això, es van valdre "de l'elaboració de factures falses per serveis no prestats" a aquesta administració "o per quantia diferent de la prestada efectivament", afig. Segons el pronunciament, el subdelegat de Govern corresponent, "alié a la trama i amb la creença de la realitat d'aquestes prestacions i serveis", va signar directament o per persona delegada les conformitats amb les factures presentades al cobrament i va ordenar els pagaments amb càrrec a la Subdelegació.
L'instructor descriu diferents mecàniques operatives en la presumpta comissió del frau, com la utilització indeguda d'una targeta de proveïment de carburant associada al vehicle oficial de la Subdelegació per la persona que exercia com a habilitat, amb la qual recarregava combustible en quatre cotxes del seu ús particular.
També al·ludeix a acords dels funcionaris amb diversos empresaris proveïdors perquè facturaren a la Subdelegació sense haver prestat en realitat cap servei ni haver lliurat cap mercaderia a la institució i es repartiren amb ells els diners obtinguts. Igualment, esmenta la confecció de factures falses a nom d'empreses inexistents o empreses que sí que existien, els responsables de les quals eren totalment desconeixedors de l'emissió d'aquestes factures, ja que no obeïen a cap prestació.
Finalment, la resolució judicial es refereix a l'adquisició de productes per al seu ús particular pels funcionaris en diferents comerços, com drogueries, ferreteries o una copisteria, així com a reparacions en dos habitatges privats de l'habilitat o els seus vehicles particulars amb càrrec a les arques de la Subdelegació.
Perjudici patrimonial de vora un milió d'euros
Un informe policial incorporat a la causa xifra en 984.113 euros el perjuí patrimonial causat a l'administració per totes aquestes actuacions. La decisió, que ja s'ha notificat a les parts, no és ferma i s'hi pot recórrer en reforma i/o apel·lació.