Principi d'acord sobre pensions: reducció de les jubilacions anticipades i actualització de les pensions a l'IPC

El govern espanyol i els agents socials arriben aquest dilluns a un principi d'acord que suprimeix la polèmica reforma de 2013

El govern espanyol vol endurir les jubilacions anticipades voluntàries
El govern espanyol vol endurir les jubilacions anticipades voluntàries / À Punt NTC

El govern central i els agents socials han aconseguit aquest dilluns un principi d'acord per a reformar el sistema de pensions. Consens que inclou l'actualització de les pensions contributives en funció de l'IPC i que intentarà acostar l'edat efectiva de jubilació (64,6 anys) a l'edat legal mitjançant un enduriment de les jubilacions anticipades i més incentius per a retardar la jubilació, segons han informat els sindicats. El pacte és sols la primera part de la reforma, que suprimeix la polèmica reforma de 2013, feta pel PP, i començarà aplicar-se el 2022.

Aquesta és la primera pota de la reforma de pensions compromesa amb Brussel·les. L'acord, que s'aprovarà com a avantprojecte de llei, garanteix el manteniment del poder adquisitiu de la pensions contributives, incloses les mínimes, ja que vincula la revaloració anual a la variació interanual mitjana de l'IPC. Si aquesta variació és negativa, l'import de les pensions no variarà al començament de l'any.

CCOO i la UGT han destacat en un comunicat conjunt que, en suprimir la reforma de 2013, "es retorna el sistema de pensions a la garantia de la suficiència de les prestacions tant dels actuals pensionistes com per als futurs jubilats".

L'acord, al qual la CEOE ha de donar encara el vistiplau, subratlla el paper de l'Estat com a garant públic del sistema de pensions, i s'inclou en la Llei general de Seguretat Social una clàusula mitjançant la qual anualment es farà una transferència a través dels pressupostos generals de l'Estat de prop d'un 2% del PIB (uns 21.000 milions d'euros). "Es culmina així el compliment, fins a hui, del principi de separació de fonts i es garanteix des d'ara mateix prop de la meitat de l'increment de finançament addicional que es preveu que necessitarà el nostre sistema de pensions per a l'any 2050", ressalten els sindicats.

L'acord inclou també mesures orientades a revisar el model de jubilació anticipada. Segons els sindicats, es redueixen de forma generalitzada els coeficients reductors, es dona més equitat a les regles de jubilació anticipada voluntària i involuntària, i s'amplien els drets de jubilació en diverses modalitats. La reforma iguala a més els drets vinculats als períodes de servei social femení obligatori al qual ja gaudien els del servei militar, al mateix temps que reforça el sistema d'incentius per a garantir l'adequació voluntària de l'edat efectiva i legal de jubilació.

Així mateix, s'inclou una bateria de mesures per la qual es reconeixen nous drets o s'amplien alguns dels que ja existien, entre els quals destaca l'equiparació de la pensió de viudetat per a les parelles de fet, l'extensió del dret a cotització per tots els programes de formació (beques) vinculats a estudis universitaris o de formació professional, tinguen o no caràcter remunerat, i la millora dels convenis especials de cuidadors familiars de persones en situació de dependència, entre altres.

També et pot interessar

stats