El PP, Vox i Cs demanen el cessament de Marlaska en anul·lar el Suprem la destitució del coronel De los Cobos

El ministre socialista descarta dimitir després que el tribunal haja anul·lat el cessament del coronel per "il·legal i no ajustat a la realitat" i diu que persisteix la pèrdua de confiança

El coronel Diego Pérez dels Cobos en una imatge d'arxiu
El coronel Diego Pérez de los Cobos en una imatge d'arxiu / Efe

El PP, Vox i Ciutadans han demanat que el president del govern, Pedro Sánchez, destituïsca el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, després d'anul·lar el Tribunal Suprem el cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid.

Les tres formacions han demanat el cessament o la dimissió del titular d'Interior en anul·lar el Suprem un cessament que es va produir després que membres de la policia judicial de la comandància de Madrid entregaren un informe a la jutge que portava el cas de la manifestació del 8M i la seua possible influència en l'expansió de la pandèmia de covid.

El Suprem avala la sentència que en primera instància va dictar el jutjat central contenciós administratiu número 8, que va anul·lar la destitució en entendre que si haguera informat de les actuacions sobre el 8M als seus superiors podia haver incorregut en un "il·lícit penal".

"Després d'aquesta sentència hauríem d'estar parlant de l'exministre Marlaska", ha assenyalat la portaveu del PP en el Congrés, Cuca Gamarra, qui ha insistit que "no hi ha més que el cessament fulminant o la dimissió si encara li queda un poquet de dignitat".

La portaveu de Vox en la comissió d'Interior, Teresa López, ha indicat que l'anul·lació del Suprem "posa de manifest que qui complia la legalitat" era De los Cobos i "el que la incomplia" era Marlaska.

La mateixa petició ha fet el diputat de Ciutadans Edmundo Bal i ha anunciat a més que el seu grup demanarà la compareixença del ministre. Ciutadans ha celebrat una sentència que confirma que el cessament va ser "arbitrari" perquè el ministre no podia demanar al coronel que trencara amb la discreció del sumari.

Associacions de la Guàrdia Civil exigeixen la dimissió de Marlaska

També les associacions professionals de la Guàrdia Civil han demanat la dimissió del ministre de l'Interior. L'Associació Unificada de Guàrdies Civils ha sostingut que Grande-Marlaska ha de dimitir. "No té la confiança dels guàrdies civils, per la qual cosa ens reafirmem en la nostra reclamació, el ministre ha de dimitir", ha apuntat.

"Els errors del ministre els han d'esmenar els tribunals", han lamentat, afegint que "no està a l'altura" ni tampoc té "capacitat suficient per a implantar els canvis de modernització i democratització que necessiten els homes i dones que componen la institució".

Per a JUCIL, l'associació majoritària en el Consell de la Guàrdia Civil, la decisió del Suprem els fa reafirmar que "des del primer moment va saber que el coronel Pérez de los Cobos va ser objecte d'un desgreuge i una persecució immerescuda, injusta i desproporcionada per part del ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska".

APROGC, una altra de les organitzacions de l'Institut Armat, també ha reaccionat a la notícia per a assenyalar que, com van dir des del principi, el cessament del coronel es va basar "exclusivament en interessos espuris i partidistes", malgrat ser un guàrdia civil de "conducta irreprotxable".

Marlaska no dimitirà

El ministre ha assenyalat aquest dimarts que no té intenció de dimitir. "Les raons objectives que van determinar la pèrdua de confiança i el que es considera per part del Ministeri falta d'idoneïtat per part del coronel Pérez de los Cobos es mantenen en l'actualitat", ha assenyalat en els corredors del Senat a preguntes de la premsa.

Com la portaveu del govern, Isabel Rodríguez, després del Consell de Ministres, Grande-Marlaska ha demanat "respecte absolut com procedeix en un estat de dret a una resolució del tribunal més alt", encara que ha reclamat esperar a conéixer la part dispositiva íntegra de la sentència.

Un cessament "il·legal"

Aquest dimarts la sala contenciosa administrativa ha confirmat la sentència dictada el 31 de març de 2021 pel jutjat central contenciós administratiu número 8 de l'Audiència Nacional, que va declarar "il·legal" el cessament del coronel en entendre que la motivació no era "real" o, com a poc, no s'ajustava "a la realitat".

També et pot interessar

stats