Interior admet ara que De los Cobos va ser cessat per no comunicar les investigacions

Grande-Marlaska ha deixat clar que no dimitirà, malgrat que li ho han demanat els principals grups de l'oposició.

Imatge d'arxiu del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska
Imatge d'arxiu del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska

El Ministeri de l’Interior ha admés que el cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid es va produir per haver incomplit el procediment de comunicació d’actuacions, encara que puntualitza que eixa comunicació havia de ser “únicament als efectes de coneixement, no del contingut d’aquestes”.

Així ho ha manifestat el departament que dirigeix Fernando Grande-Marlaska arran d’una informació publicada per El Confidencial, que arreplega la proposta oficial de destitució que realitza la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez. Pérez de los Cobos va ser rellevat de manera fulminant del càrrec com a cap de la comandància de Madrid enmig de la investigació judicial sobre la manifestació del 8M i la resposta inicial en la pandèmia de coronavirus.

Després fer-se pública aquesta informació, el Ministeri ha insistit que no va demanar detalls ni accés a l’informe, lamenta que es filtrara i defensa l’exigència de “les més altes cotes de neutralitat, professionalitat i comunicació” per a un càrrec com el que exercia el coronel Pérez de los Cobos.

En l’escrit oficial de cessament es precisa que la pèrdua de confiança es produeix perquè el coronel no va informar del “desenvolupament d’investigacions i actuacions de la Guàrdia Civil, en el marc operatiu i de la Policia Judicial, amb finalitats de coneixement”.

En qualsevol cas, la nova informació ha provocat una forta reacció política. Els partits de l’oposició han eixit en tromba per a demanar la dimissió del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaksa, han acusat de mentir en el Congrés.

El president del PP, Pablo Casado, ha exigit la destitució del ministre després de titlar l’assumpte és “gravíssim”. Casado ha acusat de “mentir” tant al cap de l’executiu, Pedro Sánchez, com al titular d’Interior.

Per la seua banda, el dirigent de Ciutadans i portaveu adjunt en el Congrés, Edmundo Bal, ha tornat a demanar la dimissió de Grande-Marlaska, després de publicar-se la informació que, segons ha indicat, demostra que el cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, Diego Pérez dels Cobos, va ser destituït “per negar-se a complir una ordre il·legal”. I Vox també s’ha pronunciat en el mateix sentit.

Mentrestant, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha fet una defensa tancada del ministre de l’Interior en aquesta crisi. Montero ha repetit la versió que va donar Grande-Marlaska, sobre que va cessar Pérez dels Cobos per pèrdua de confiança. Montero ha eludit esmentar la nota reservada de la directora de la Guàrdia Civil.

Marlaska insisteix que no dimitirà

En la intervenció al Senat aquest dimarts, Grande-Marlaska ha deixat clar que no dimitirà, malgrat que li ho han demanat els principals grups de l'oposició, i ha insistit que ni ell ni ningú del seu departament han comés ingerències en la investigació.

El titular de l’Interior, secundat per un llarg aplaudiment de la bancada socialista, ha incidit que ningú va demanar l’informe i que la destitució va ser per motius de conformació dels equips, alhora que ha arremés contra el PP pels documents "preparats" que elaboraven quan governaven, "evitant que arribaren a l'autoritat judicial".

També et pot interessar

stats