El PP i Vox aproven el pla per a investigar el sector públic del Botànic entre el 2015 i el 2023

Un programa que l'oposició rebutja per no investigar els governs populars anteriors i per considerar que serà "una factoria de titulars" sense res darrere

El president, Carlos Mazón, i altres membres de PP i Vox a les Corts en una imatge d'arxiu
El president, Carlos Mazón, i altres membres de PP i Vox a les Corts en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

El PP i Vox han tirat avant este dijous el seu pla de treball per a la comissió d'investigació sobre el sector públic instrumental de la Generalitat durant l'anterior govern del Botànic, entre els anys 2015 i 2023. Un programa que l'oposició rebutja per no investigar els governs populars anteriors i per considerar que serà "una factoria de titulars" sense res darrere.

Així ho han traslladat els grups abans de la sessió de la comissió a les Corts per a aprovar el pla de treball, que s'iniciarà previsiblement a partir de finals de setembre durant els dijous en els quals no hi haja ple. En la comissió, PP i Vox han votat a favor del seu pla i en contra dels presentats per PSPV i Compromís.

Des del PP, el diputat Rubén Ibáñez ha defensat la necessitat d'investigar "el govern més car de la història, amb duplicitats i contractacions al marge de la llei". "Això no va contra res ni contra ningú, sinó perquè no torne a ocórrer", ha rebatut a l'oposició.

A més, ha garantit que esta comissió no serà "una desfilada de personatges mediàtics", com al seu judici succeïa amb el Botànic, i es podrà ampliar el nombre de compareixents previstos.

"Els ex alts càrrecs de Puig i Oltra que compareixeran tenen coses a explicar", ha asseverat, i ha avançat que els primers podran ser l'interventor de la Generalitat i la Sindicatura de Comptes.

María Teresa Ramírez (Vox) ha coincidit que la comissió "no consisteix en un passeig d'alts càrrecs, sinó a donar resposta als ciutadans", i ha replicat a l'oposició que si volien investigar als governs del PP "han tingut huit anys per a fer-ho".

Des del PSPV, Toni Gaspar ha afirmat que no esperen "res" de la comissió perquè "les conclusions ja estan escrites". "No sé si el PP vol trobar com el Botànic ha intentat arreglar els enganys d'anys anteriors", ha assenyalat, i ha augurat que el que sí que hi haurà seran "molts titulars cada vegada que al govern de PP i Vox se li entravessa la gestió, com veiem últimament".

"Entrades per al sopar amb Camps"

També ha instat els populars a "demanar entrades" per al sopar que se celebra este dijous a València amb afins a l'expresident Francisco Camps "perquè allí es concentrarà molta gent capacitada per a parlar del sector públic". "Quan arribem el 2015, vam fer comissions d'investigació perquè hi havia sentències, ara hi ha observacions", ha remarcat.

La portaveu adjunta de Compromís Isaura Navarro ha criticat que PP i Vox apliquen el seu "corró" i no accepten cap proposta per a una comissió que "volen allargar durant tota la legislatura per a fer oposició a l'oposició", quan ha recordat que el sector públic ja està sotmés a auditories públiques.

"Nosaltres heretem molts casos de corrupció i el que vam fer va ser intentar arreglar totes les malifetes d'esta gent, i no tenim cap problema amb què vinguen a comparéixer els nostres gestors", ha emfatitzat. A més ha assegurat que el president, Carlos Mazón, "va anunciar una auditoria privada del sector públic que no ha fet perquè en realitat no hi ha res".

Compareixents

Per la comissió desfilaran els exconsellers del Botànic Vicent Marzà (Educació) i Gabriela Bravo (Justícia) al costat d'ex alts càrrecs com Mako Mira (Economia), Josep Maria Àngel (Emergències), Enric Nomdedéu (Ocupació), Anaïs Menguzzato (Ferrocarrils de la Generalitat), José Luis Pérez Pont (Consorci de Museus) o Empar Marco i Alfred Costa (À Punt).

El pla de treball estableix que la comissió disposarà d'un any i mig per a finalitzar els seus treballs i elaborar un dictamen, amb possibilitat de pròrroga. Una vegada aprovat s'elevarà al ple de les Corts per al seu debat i votació.

També et pot interessar

stats