El PP hauria tantejat ERC per a negociar la investidura de Núñez Feijóo

La secretària general de la formació independentista, Marta Rovira, assegura que els populars van sondejar-los, però el PP ho nega i limita el contacte a "una conversa informal"

La secretària general d'ERC, Marta Rovira
La secretària general d'ERC, Marta Rovira / Europa Press

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha desvelat que el PP va enviar el diputat del Congrés Carlos Floriano per plantejar-los una negociació per a la investidura del candidat popular, Alberto Núñez Feijóo. "Es va dirigir a Teresa Jordà i ens va proposar negociar, que parlàrem, que volien formar una majoria. Nosaltres li vam respondre que no, que no negociem amb el PP. Que només hi havia la possibilitat de formar un bloc, el bloc democràtic", ha assegurat la portaveu d'Esquerra en declaracions a la SER.

Les revelacions de Rovira se sumen a les informacions sobre els contactes del PP amb Junts per a la investidura, desvelades divendres passat pel mateix Partit Popular en una reunió informal amb periodistes de setze mitjans. Fonts de Génova 13 van confirmar que els populars arribaren a estudiar durant 24 hores la legalitat de la llei d'amnistia, abans de descartar-la. La informació, coneguda en nit de dissabte, va proporcionar context al gir de guió que Alberto Núñez Feijóo va evidenciar hores abans, durant un acte de campanya electoral de Galícia, en el qual es va mostrar obert a aplicar un indult a l'expresident català Carles Puigdemont si es complien determinades condicions, com la renúncia a la via unilateral per a la independència.

Les manifestacions suposen una modificació substancial en la posició dels populars, fins ara contraris a qualsevol negociació amb Junts i ERC i que han arribat a plantejar la il·legalització de les formacions independentistes catalanes. El canvi en la posició pública va tindre lloc hores després que el Parlament Europeu aprovara una esmena dels populars per a investigar els presumptes contactes de Junts amb Rússia en vespres del procés, en què es mencionava específicament l'eurodiputat Carles Puigdemont. El líder de Junts va enviar una carta als diputats de l'Eurocambra explicant que, si haguera investit Feijóo com a president, res d'aquestes acusacions o de la causa per terrorisme oberta a Barcelona hauria passat. I va advertir que Junts parlaria “quan toque” i que “tot se sabrà”, informació que s'ha interpretat com l'amenaça de desvelar el detall de l'oferta del PP a canvi del suport a la presidència de Núñez Feijóo.

El PP nega l'intent de negociació, que limita a una conversa informal

El PP ha negat rotundament haver donat cap instrucció a Floriano perquè negociara amb ERC i limita els contactes a una conversa "informal i col·loquial" amb Rovira per a suggerir la formació que deixaren governar la llista més votada "sense més ni més". "El Partit Popular mai ha entaulat converses o negociacions amb ERC en el marc de la investidura. Mai", han manifestat els populars a través d'un comunicat, que subratlla que "hem establit el contacte més mínim amb ERC per a buscar suport a una investidura".

Aquest dilluns la presidenta de JxCat, Laura Borràs, va donar a entendre en declaracions al canal 324 que el partit es guarda algunes revelacions respecte de les converses sobre la llei d'amnistia. "El dia que s'escriga tot el que està passant, hi haurà sorpreses per a tots" (...) "Sempre s'acaba sabent tot", va manifestar en la televisió pública catalana.

El PSOE exigeix els populars que revelen "la veritat" i "demanen perdó"

El PSOE, qüestionat durament pels populars pels contactes amb Junts i l'acord d'investidura sobre la llei d'amnistia, contraataca ara posant en dubte la credibilitat dels populars i del seu líder, Núñez Feijóo. El portaveu dels socialistes, Patxi López, ha reclamat el PP que revele la "veritat" de les converses amb Puigdemont i tot el que estaven disposats a cedir. López ha acusat el PP de manipular i enganyar la ciutadania i ha emmarcat el canvi de postura pública de Núñez Feijóo en una mena "d'explosió controlada" davant l'advertència de l'expresident de Catalunya que contaria les negociacions.

"Quan demanarà perdó a tota aquesta gent que ha tret al carrer en contra de l'amnistia, dels indults, de tot el que va ser el 'procés' i en contra del Partit Socialista? Quan demanarà perdó als socialistes, al Govern i al president del Govern, al qual ha atacat per terra, mar i aire per una cosa que resulta que ell va estar parlant amb Junts?", ha preguntat el portaveu del PSOE.

També et pot interessar

stats