El PP recorrerà davant el Congrés i el Constitucional contra la votació de la reforma laboral

Els populars acusen la cambra d'incomplir el reglament per haver fet cas omís de l'alerta d'una presumpta errada informàtica en el vot a favor que va emetre un dels seus diputats

La portaveu del PP en la cambra, Cuca Gamarra i el sotssecretari de Comunicació  Pablo Montesinos, (e) informen dels mitjans de comunicació de la decisió després del ple
La portaveu del PP a la cambra, Cuca Gamarra, i el subsecretari de Comunicació, Pablo Montesinos, (e) informen dels mitjans de comunicació de la decisió després del ple / Kiko Huesca (Efe)

El PP recorrerà davant la Mesa del Congrés i el Tribunal Constitucional contra la votació de la reforma laboral, que ha quedat convalidada gràcies al vot a favor d'un dels seus diputats, Alberto Casero, que els populars atribueixen a un "error informàtic" en el vot telemàtic. Denuncien que s'ha produït un "frau democràtic".

El líder del PP, Pablo Casado, ha anunciat els recursos a través del seu compte oficial de Twitter i després que membres del PP en la mesa i el secretari general del PP, Teodoro García Egea, s'hagen reunit amb la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet.

"És un frau democràtic contravindre el sentit de vot d'un diputat per a imposar l'aprovació d'un decret. No es pot tolerar aquest atropellament a les institucions", ha escrit Casado.

El Congrés va actualitzar el sistema de votació telemàtica el maig de 2020 amb la incorporació d'una intranet que reclama als diputats una doble confirmació del seu vot per a reduir errades, abans d'emetre un comprovant.

Segons el relat del PP, Casero ha votat telemàticament no a la convalidació de la reforma laboral, però el sistema ha comptabilitzat el vot com un sí, i així ho ha reflectit en el comprovant. En assabentar-se'n, el Grup Popular ha alertat la cambra perquè telefonaren el diputat a fi que confirmara el seu vot, "tal com recull el reglament", però s'ha decidit continuar avant la votació.

El PP ha difós una foto en la qual, segons relaten, els seus parlamentaris estaven avisant Batet de la situació abans que s'iniciara la votació presencial, però no van aconseguir que la mesa es reunira i analitzara el cas.

Els populars sostenen, d'una banda, que s'han vulnerat els drets del diputat, recollits en l'article 23 de la Constitució, i de l'altra, el Reglament del Congrés. En concret, al·ludeixen a l'acord de 2012 sobre el funcionament del vot telemàtic, que en el punt 4 assenyala que la presidència comprovarà "telefònicament amb el diputat autoritzat [a votar telemàticament], abans de l'inici de la votació presencial en el Ple, l'emissió efectiva del vot i el sentit d'aquest". Argumenten també que s'hauria vulnerat l'article 82 del Reglament del Congrés dels Diputats, que arreplega el vot telemàtic "amb comprovació personal".

Els recursos que interposarà ara el PP coincideixen amb les iniciatives que ha anunciat Vox, que en primer terme recorrerà davant la mesa del Congrés i, si es desestima el recurs, té la intenció d'arribar fins al Tribunal Constitucional davant d'una situació que considera una "tupinada".

També et pot interessar

stats