PSOE i PP pacten que Ángel Gabilondo siga el Defensor del Poble

L'acord sobre les noves persones que integraran les altes institucions de l'Estat està "molt encarrilat" i es farà públic al llarg de la setmana

Ángel Gabilondo en una imatge d'arxiu
Ángel Gabilondo en una imatge d'arxiu / Europa Press

El PSOE i el PP han tancat un acord per a la renovació institucional, que col·locarà Ángel Gabilondo com a Defensor del Poble. Gabilondo substituirà Francisco Fernández Marugán, exdiputat socialista de 75 anys que exerceix aquest càrrec en funcions des de juliol de 2017, després de deixar el lloc l'exdiputada popular Soledad Becerril en complir el seu mandat de cinc anys.

Ángel Gabilondo (Sant Sebastià, 1949) és filòsof, va ser ministre d'Educació en el govern de José Luis Rodríguez Zapatero (2009-2011) i des de 2015 va liderar al PSOE en l'Assemblea de Madrid, fins que va dimitir i va renunciar a recollir la seua acta després de les eleccions autonòmiques del passat 4 de maig, quan va obtindre, enfront d'Isabel Díaz Ayuso, els pitjors resultats del seu partit a Madrid.

El de Gabilondo és el primer nom que ha transcendit en la negociació oberta pel PSOE i el PP per a renovar també quatre membres del Tribunal Constitucional, sis del Tribunal de Comptes i el lideratge de l'Agència de Protecció de Dades, que en aquest cas depén d'un nomenament del govern i no, com en la resta, d'una majoria de tres cinquens en les cambres.

Aposta per perfil tècnics per a renovar el Constitucional 

D'altra banda, hui també ha trascendit que l'acord definitiu entre el PSOE i el PP per a renovar els òrgans constitucionals de l'Estat —el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l'Agència de Protecció de Dades— està ja "molt encarrilat" i acabarà de perfilar-se aquesta mateixa setmana, segons indiquen fonts del PP. Aquest dijous ambdós partits mantindran reunions constants per a ultimar els noms i el pacte podria ser imminent perquè la negociació està molt avançada. 

La interlocució fluida entre els populars i els socialistes es va mantindre també aquest dimecres malgrat les crítiques del partit de liderat per Pablo Casado al govern de Pedro Sánchez, al qual va acusar de "blanquejar" EH Bildu a canvi de suport per a garantir-se els pressupostos generals de 2022. 

En les reunions, que han sigut tant telemàtiques com presencials en el Congrés, PSOE i PP coincideixen en quin ha de ser el criteri de les persones que integraran les altes institucions: perfils tècnics i independents —sense polítics ni expolítics— en el cas del Tribunal Constitucional i del de Comptes, i un nom de caire més polític en el càrrec Defensor del Poble. 

Al capdavant de la negociació han estat el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el número dos del PP, Teodoro García Egea. La intenció de tots dos grups és comunicar alhora els noms finalment pactats, com ja van fer la setmana passada quan feren saber que s'havia aconseguit un acord, en el qual només faltaven els noms.

Des del PP recalquen que és compatible acordar la renovació institucional amb la crítica a la normalització de l'esquerra abertzale que, al seu parer, ha assumit el govern espanyol i l'exigència a Sánchez perquè trenque amb Bildu. És el que va expressar aquest dimecres Pablo Casado durant la sessió de control en el Congrés, discurs que la formació ha continuat repetint aquest dijous.  

Tots dos partits han de consensuar quatre noms per al Tribunal Constitucional —dos cadascun—, sis per al Tribunal de Comptes i un per al del Defensor del Poble, pendent de renovar des de 2017. És necessari que el Congrés i el Senat avalen els nomenaments amb una majoria qualificada de tres cinquens.

A més, tant el PSOE com el PP estan disposats a continuar parlant sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial quan culmine la negociació d'aquests òrgans constitucionals, encara que els populars no es mouen de l'exigència d'una reforma per a modificar el mètode d'elecció per tal que els magistrats trien de manera directa la majoria dels vocals.

També et pot interessar

stats