El PP promet educació de 0-3 anys "100% gratuïta" independentment de la renda

Mazón planteja eliminar les conselleries d'Habitatge i Transparència per a aconseguir els 277,85 milions d'euros necessaris

Carlos Mazón
Carlos Mazón / PPCV

El president del PP de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha garantit que, en cas d'eixir elegit en els comicis de 2023, l'educació de 0 a 3 anys serà "cent per cent gratuïta" i sense tràmits burocràtics a partir del pròxim curs, independentment de la renda de les famílies, del lloc de residència i del tipus de centre que trien.

Mazón ha concretat que aquesta mesura tindria un cost de 277,85 milions d'euros l'any, que serien fàcilment assumibles amb una retallada de la "despesa política" de la Generalitat mitjançant l'eliminació de les conselleries d'Habitatge i Transparència i de tots els seus "càrrecs a dit".

La gratuïtat de 0 a 3 anys s'establiria mitjançant un règim d'ajudes al qual podria acollir-se voluntàriament cada centre. Aquests diners no anirien destinats a les famílies, sinó que el pagament l'efectuaria l'administració per a evitar la paperassa.

L'objectiu és agrupar els trams d'edat en lloc de "l'error pedagògic" d'establir la gratuïtat progressivament, així com contribuir a la conciliació laboral i familiar, a l'augment de la natalitat i a la llibertat d'elecció dels pares.

Cada família s'estalviarà més de 3.000 euros cada curs

Els càlculs del partit indiquen que cada família s'estalviaria entre 3.200 i 4.600 euros en cada curs en funció del tram d'edat, mitjançant un bo mensual per a la gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys.

En total, el cost total seria de 277,85 milions a l'any, tenint en compte un grau d'escolarització del 100% en el tram 2-3 anys, del 60% en 1-2 anys i del 50% per als menors d'un any.

És uns diners que, d'acord amb les seues xifres, majoritàriament es pot aconseguir mitjançant un estalvi de 239,38 milions en la despesa de l'administració valenciana, quan els diners necessaris per a la gratuïtat universal 0-3 anys seria de 204,85 milions.

Beques menjador per a rendes baixes

Amb aquests més de 30 milions d'excedents, Mazón ha avançat que contempla aprovar si governa una nova partida de les beques de menjador escolar per a aquestes franges d'edat, "amb especial prioritat en les rendes més baixes".

L'estalvi dels més de 239 milions de la Generalitat s'aconseguiria, segons els populars, deixant com a simples direccions generals tant la Vicepresidència i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica com la de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Eliminar conselleries amb 41 alts càrrecs menys

També proposen eliminar tres direccions generals "amigables" de les deu de Presidència (Relacions Externes, Representació Institucional i Diàleg Social) perquè les assumisquen altres òrgans ja creats, a més de centralitzar en una les quatre actuals de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. Paral·lelament, volen reestructurar el sector públic instrumental i millorar la despesa reordenant les prioritats.

En conjunt, això suposaria l'eliminació de 41 polítics, com ha apuntat Mazón, ja que ha reivindicat que "es poden dur a terme les mateixes competències independentment de la grandària de la butaca".

Encara que la proposta està pensada per al pròxim curs, el PP la presentarà com a proposició no de llei (PNL) en les Corts i preveu registrar-la com a esmena al pressupost de la Conselleria d'Educació per a 2023, a més de difondre-la "al carrer".

També et pot interessar

stats