El PP obté majoria absoluta a Madrid, manté Múrcia i guanya les Balears, Aragó, La Rioja i Cantàbria

Els populars guanyen en set comunitats autònomes i el PSOE resisteix en quatre

Isabel Díaz Ayuso saluda des del balcó de Gènova
Isabel Díaz Ayuso saluda des del balcó de Génova / Juanjo Martin (Efe)

El PP ha sigut el partit més votat en les eleccions autonòmiques del 28M, uns comicis en els quals els populars han guanyat en set comunitats autònomes i el PSOE ha aconseguit ser la força amb més suports en quatre.

A banda de la Comunitat Valenciana, el PP ha guanyat a la Comunitat de Madrid, les Balears, Aragó, Múrcia, Cantàbria i La Rioja, de manera que ha recuperat sis autonomies respecte als comicis del 2019. Amb tot, només té l'executiu garantit a Madrid i a La Rioja, on han obtingut majoria absoluta, mentre que en les altres autonomies haurà de pactar per a tindre el govern.

El PSOE, per la seua banda, només ha aconseguit una majoria absoluta a Castella-la Manxa, i a Astúries, les Canàries i Extremadura ha sigut la força més votada, però haurà d'aconseguir aliances per a mantindre's en el poder.

A més, els socialistes han perdut cinc autonomies respecte a les últimes eleccions i el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), de Miguel Ángel Revilla, ha passat de ser el primer partit en el parlament al tercer. A Navarra, on governava la socialista María Chivite, s'ha imposat la UPN. 

El 2019, el PSOE va ser el partit més votat en deu de les comunitats on aquest diumenge hi ha hagut eleccions: totes excepte Cantàbria, en la qual el PRC va obtindre més suport.

A la Comunitat de Madrid, que va fer noves eleccions el 4 de maig del 2021 després de la dissolució anticipada de l'Assemblea, la situació va canviar i el PP d'Isabel Díaz Ayuso va ser el partit més votat, mentre que el PSOE va passar de primera a tercera força.

A les cinc autonomies on no hi ha hagut eleccions aquest 28M, tres tenen president del PP (Andalusia, Galícia, i Castella i Lleó), mentre que a Catalunya governa ERC i al País Basc, el PNB.

També et pot interessar

stats