El PP demana "el màxim respecte judicial" per al processament de Zaplana i els procediments que afecten altres partits

Els grups del Botànic destaquen la "corrupció sistèmica" dels governs populars que s'entreveu del relat d'acusació de la Fiscalia Anticorrupció

La síndica del PP Maria José Català a les Corts
La síndica del PP Maria José Catalá a les Corts / À Punt NTC

Les síndiques i els síndics valencians a les Corts no han tardat a pronunciar-se sobre l'obertura de juí oral i la petició de presó contra els expresidents de la Generalitat Eduardo Zaplana i José Luis Olivas pel cas Erial. La portaveu del grup popular, María José Catalá, ha manifestat el "màxim respecte" del PP respecte del procediment judicial i sobre "la presumpció d'innocència", en un cas que afecta dues figures històriques del partit a la Comunitat Valenciana.

"Respectem molt els procediments judicials, no sols els que afecten persones que han format part del PP, sinó també els que afecten persones que formen part d'altres partits polítics", ha destacat Catalá en la roda de premsa després de la Junta de Síndics en les Corts, en què ha mencionat el procediment que afecta persones "que han ostentat la secretaria de Finances del PSPV, o el procediment en el qual està l'exvicepresidenta del Consell, Mónica Oltra".

També des del respecte a la Justícia, els grups del Botànic han fet, però, una lectura diferent. Per a la síndica del PSPV Ana Barceló, la petició de dènou anys de presó contra Zaplana "dona una idea de com estava instal·lada la corrupció en el govern [del PP], que havia penetrat tant que era sistèmica". En un sentit similar s'ha pronunciat Papi Robles de Compromís, que considera que la petició de presó "per a un expresident de la Generalitat, de la maneta d'un altre, de la maneta de dos germans que tenien molt a veure amb aquell govern ens diu molt de com gestionava aquell PP".

Unides Podem ha elevat el to de les acusacions i demana tolerància zero contra la corrupció. Ferran Martínez considera que "Zaplana va privatitzar les ITV per a cobrar comissions il·legals, omplir-se la butxaca i cobrar comissions il·legals".

Des de la bancada del centre i l'extrema dreta, Ciutadans i Vox han criticat la "forma és que es feia política en altres èpoques". La síndica de Ciutadans, Ruth Merino, lamenta que l'acusació de la Fiscalia Anticorrupció "ens retrotrau a moments difícils en què els valencians érem el centre de la corrupció política". "És trist que se'ns haja de conéixer com una de les autonomies en què s'ha produït un saqueig sistemàtic", ha observat la portaveu de Vox, Ana Vega.

També et pot interessar

stats