El PP i Ciutadans exigeixen a les Corts un desgreuge a la "fantasia" d'usar "Països Catalans" al Senat

El Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) han replicat que "a la ciutadania no la preocupa això" i han acusat l'oposició de voler enfrontar amb aquesta "quimera"

María José Catalá aquest dimecres a les Corts
María José Catalá aquest dimecres a les Corts / Facebook: @ppcv

El Partit Popular i Ciutadans han reclamat aquest dimecres que les Corts realitzen un "acte de desgreuge" a la "fantasia" de permetre l'ús del terme "Països Catalans" al Senat. Els grups del govern valencià (PSPV, Compromís i Unides Podem) han replicat que "a la ciutadania no la preocupa això" i han acusat l'oposició de voler enfrontar amb aquesta "quimera".

Es tracta d'una proposta del PP consensuada amb Cs que no tirarà avant en la votació d'aquest dijous gràcies a la majoria del Botànic.

Fa unes setmanes, la mesa del Senat va ratificar que es pogueren usar els termes "País Valencià" o "Països Catalans" en les iniciatives oficials per a referir-se a la Comunitat Valenciana o incloure-la, un fet que els populars rebutgen en considerar que va en contra de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia.

"Suposa un atac frontal a la identitat del poble valencià i qui ho defenga ho fa per ignorància o per interés. Els valencians no se sentiran mai Països Catalans." María José Catalá - Portaveu del PP a les Corts

Com a síndica del PP, María José Catalá ha advertit que suposa "un atac frontal a la identitat del poble valencià" i que qui ho defenga "ho fa per ignorància o per interés". A més, ha acusat el PSOE de permetre-ho com a "peatge per a mantindre's en la butaca" i rebre el suport de partits independentistes.

També ha apuntat a Compromís com "els germanets menuts dels catalans" i ha preguntat si la seu líder i vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, se'n va anar "de bolos indepes" el passat cap de setmana per la seua assistència al tancament de l'assemblea dels comuns. "Els valencians no se sentiran mai 'Països Catalans'", ha recalcat.

La diputada de Compromís Nathalie Torres li ha replicat que "el vertader procés és el madrileny, amb una presidenta que es bota totes les regles", i li ha retret que no es preocupe perquè el líder del seu partit, Pablo Casado, assistira a una missa en la qual es va exaltar Franco.

Per part de Ciutadans, la seua síndica, Ruth Merino, ha plantejat una esmena a la proposició no de llei (PNL) que el PP ha acceptat per a estendre la petició a qualsevol cambra parlamentària per a evitar l'ús d'aquests termes. "A la Comunitat Valenciana tenim un doble problema: el nacionalisme identitari i aquest nacionalisme que pretén esborrar tot el que som els valencians", ha advertit.

"A la Comunitat Valenciana tenim un doble problema: el nacionalisme identitari i aquest nacionalisme que pretén esborrar tot el que som els valencians." Ruth Merino - Portaveu de Ciutadans a les Corts

Entre el Botànic, tant el PSPV com Unides Podem han coincidit a rebutjar la proposta. La socialista Ana Besalduch ha posat l'accent que no se senten "al·ludits en absolut" pel concepte de Països Catalans, mentre que la portaveu adjunta d’UP, Estefania Blanes, ha acusat el PP de fer anys que intenta introduir aquest debat quan "a la ciutadania no la preocupa això".

I per Vox, el diputat José María Llanos ha dit que aquest terme "no existeix ni en el món d'Alícia de Lewis Carroll" i ha tornat a denunciar que el president de les Corts, Enric Morera (Compromís), acudira fa unes setmanes a l'acte de lliurament dels 50 Premis Octubre on va haver-hi un guardó per al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

També et pot interessar

stats