El PP anirà a la justícia per a vetar els termes 'País Valencià' o 'Països Catalans' al Senat

La mesa de la cambra alta s’ha reafirmat en la decisió de donar per vàlides iniciatives parlamentàries que continguen termes no reconeguts oficialment per als territoris

Imatge d’arxiu del Senat
Imatge d’arxiu del Senat / Senat

La mesa del Senat s'ha reafirmat en la decisió de donar per vàlides iniciatives parlamentàries que continguen termes no reconeguts oficialment per als territoris, com són 'País Valencià' o 'Països Catalans'. El PP, que havia demanat vetar la tramitació d'aquest tipus de mocions, ha anunciat que emprendrà "accions judicials" per a aconseguir-ho. 

La qüestió ha generat un enfrontament entre els populars i el PSOE i el PNB durant la reunió que la mesa del Senat ha celebrat aquest dimecres. Socialistes i bascs, que ostenten la majoria en l'òrgan que governa la cambra alta, han rebutjat reconsiderar la petició del PP, que ja s'havia desestimat en primera instància. 

El debat ha pujat tant de to que, segons ha revelat la vicepresidenta del Senat, Cristina Narbona, el mateix president de la institució, Ander Gil, ha hagut de demanar "mesura" i "memòria" als grups perquè l'ús de denominacions territorials no oficials i alternatives ha sigut habitual en la cambra durant dècades sense suscitar problemes.

La portaveu adjunta del grup popular, Salomé Pradas, ha comparegut en roda de premsa per a reclamar que tots els escrits tramitats s'adeqüen a la denominació oficial de Comunitat Valenciana recollida en l'Estatut d'Autonomia i anuncia "accions judicials", que no ha concretat, per a aconseguir-ho. Ha assegurat que el PP seguirà "fins al final" per a acabar amb una resolució que ha titlat d'"injusta" i "il·legal" per part de la mesa amb els vots de PSOE i PNB. El senador i expresident de la Generalitat Alberto Fabra ha denunciat, per la seua banda, que el que la mesa ha fet és "xafar" els drets dels valencians i les valencianes. 

Ha sigut la socialista Narbona qui ha respost les crítiques en una altra roda de premsa. La vicepresidenta del Senat ha sigut contundent i ha lamentat les "amenaces" del PP contra els membres de la mesa. Segons ha recordat, la resolució que permet l'ús dels termes 'País Valencià' o 'Països Catalans' està avalada pels serveis jurídics del Senat. I ha argumentat que emprar denominacions alternatives en els escrits no vulnera el principi de legalitat perquè usar aquesta terminologia "no comporta cap conseqüència de tipus jurídic". Així doncs, Narbona veu "difícil" que el PP hi puga recórrer judicialment. 

També et pot interessar

stats