El PP acusa Oltra de mentir i responsabilitza Puig de la continuïtat de la directora general d'Infància i Adolescència

L'oposició qüestiona la declaració judicial de l'exvicepresidenta, mentre que el Botànic demana respecte als temps de la justícia i Compromís justifica la presència de càrrecs públics en horari laboral per a donar-li suport

L'exvicepresidenta Mónica Oltra arriba a la Ciutat de la Justícia acompanya del seu advocat
L'exvicepresidenta Mónica Oltra arriba a la Ciutat de la Justícia acompanya del seu advocat / Rober Solsona (Europa Press)

Les set hores de compareixença judicial de Mónica Oltra en la causa que investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals de l'exmarit a una menor tutelada no han convençut l'oposició del Botànic. El PP ha acusat l'exvicepresidenta d'haver mentit en diversos episodis de la declaració, segons han manifestat els síndics Elena Bastidas i Miguel Barrachina després de la junta de portaveus.

Els síndics populars han retret que Oltra s'haja desdit sobre l'encàrrec de l'informe que qüestionava la credibilitat de la menor denunciant. En seu judicial, l'exconsellera va justificar en "un esclat emocional" el fet d'haver assumit en una roda de premsa l'orde de l'informe, una circumstància que després va matisar com una instrucció genèrica al seu cap de gabinet perquè esbrinara què havia passat.

"Amb aquests esclats emocions s'ha permés mentir-nos amb reiteració", ha assenyalat Barrachina, que també ha retret que tire balons fora descarregant la responsabilitat de les decisions en la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero. La síndica Elena Bastidas ha estés la responsabilitat al cap del Consell, ja que a parer seu, "hui Puig és absolutament responsable del fet que una persona imputada, assenyalada per Oltra, continua en el càrrec dirigint polítiques per a les persones més vulnerables de la Comunitat Valenciana".

"Amb aquests esclats emocions s'ha permés mentir-nos amb reiteració" Miguel Barrachina - Partit Popular

"M'alegre que no fora exposada, a diferència de com van tractar la menor víctima, que va declarar sense advocat", ha apuntat Bastidas.

La síndica popular ha repassat algunes parts de la declaració de l'exconsellera per a destacar el que considera mentides d'Oltra, com l'observança que no existia un protocol clar d'actuació amb menors en casos d'abusos sexuals. La popular ha criticat que l'exconsellera informara el jutge del fet que va conviure amb el condemnat fins al 2018, quan l'entorn suggeria que ja estaven separats des d'abans que l'exvicepresidenta coneguera la citació judicial del seu home, l'agost del 2017.

També ha reproduït una declaració parlamentària d'Oltra de la que Bastidas infereix que sí que s'havia comunicat al centre Niño Jesús, on tingueren lloc els abusos, la relació que l'unia amb l'educador condemnat.

El PP i Vox han criticat en la junta de síndics la presència de càrrecs públics de Compromís en la comitiva que va rebre entre aplaudiments Oltra a la ciutat de la Justícia, "absentant-se del treball i de les seues obligacions", en paraules de Bastidas. "Que feien allà?", s'ha preguntat Ana Vega, de Vox, per a denunciar el possible deixament de funcions.

"Puig és absolutament responsable del fet que una persona imputada, assenyalada per Oltra [la directora general d'Infància i Adolescència], continue en el càrrec" Elena Bastidas - Partit Popular

Vox tampoc no es creu la versió d'Oltra. A juí d'Ana Vega, havia de conéixer necessàriament el cas dels abusos, "perquè era la màxima responsable". La diputada ha criticat que es presente l'exvicepresidenta com a víctima, una condició que entén que correspon exclusivament a la jove que va patir els abusos, i el fet que "s'haja escudat en la malaltia del fill per a justificar un deixament de funcions", en relació amb la versió d'Oltra que va explicar al jutge que, en el temps que se l'acusa de donar instruccions per a tapar el cas del marit, estava dedicada en exclusiva a la recuperació del fill, que estava hospitalitzat.

Des de Ciutadans, Ruth Merino ha lamentat que la Comunitat Valenciana, tot i el canvi al Consell, torne a estar en els mitjans de comunicació amb titulars vinculats a presumptes casos de corrupció, com a l'etapa del PP. I això tant per la declaració de l'exvicepresidenta com per l'inici de la vista oral del cas Alqueria, en què es jutja la contractació dels alts directius de Divalterra.

Compromís justifica la presència de càrrecs per a donar suport a Oltra

Els grups del Botànic han fet una lectura diametralment diferent, i conviden a respectar els temps de la justícia, tant en Alqueria com en la causa contra Oltra. "Tant de bo les coses isquen bé i es desimpute l'exvicepresidenta, que ha sigut una figura clau en el canvi polític de la Comunitat Valenciana", ha afirmat la diputada socialista Carmen Martínez.

Papi Robles, de Compromís, s'ha mostrat satisfeta "perquè Mónica haja tingut l'oportunitat d'explicar allò que ja ha explicat ací [en seu parlamentària]" i ha manifestat l'esperança que la causa "es resolga de manera ràpida perquè les coses puguen tornar al lloc". El síndic Carles Esteve ha justificat la presència de càrrecs públics de la formació en horari laboral per a donar suport a Oltra. "Que no patisca ningú, que recuperarem les hores", ha contat el diputat de les Corts, que ha destacat l'excés horari que molts fan habitualment per a atendre les seues responsabilitats.

Només Unides Podem s'ha desmarcat de la referència asèptica al respecte a la justícia, però en el cas Alqueria, per a advertir que la formació morada demanarà responsabilitats en cas de condemna. "No en passarem ni una", ha afirmat la síndica Pilar Lima.

La socialista Carmen Martínez ha deslligat aquest cas del PSPV, per les decisions que va prendre arran les detencions del cas, forçant la dimissió del llavors president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, a qui li ha desitjat una resolució favorable "per l'estima que li tinc". Papi Robles (Compromís) assegura "confiar molt en l'honestedat" dels càrrecs de la formació processats i considera que el cas no posa en risc "cap estabilitat" dins el Botànic.

També et pot interessar

stats