El perit que va demanar traure de Gürtel el seu informe a favor de la Generalitat diu que està "indignat"

L'ex alt càrrec valencià assegura que des de l'administració mai li van dir que les seues conclusions nodririen el procés en el qual està acusat el expresident Francisco Camps

Declaracions durant el juí
Declaracions durant el juí / À Punt NTC

L'ex alt càrrec valencià que va demanar traure del judici de Gürtel un informe que va fer "en defensa" de la Generalitat ha declarat que se sent "indignat" perquè des de l'administració no li van dir mai que les seues conclusions nodririen el procés en el qual està acusat l'expresident Francisco Camps.

El tribunal de l'Audiència Nacional que jutja Camps i més d'una vintena d'acusats per presumptes adjudicacions irregulars de la trama Gürtel ha escoltat aquest dimecres la declaració de l'exdirector general de l'Advocacia General de la Generalitat i d'un perit de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat.

El primer, Jesús Emilio Torrejón, va elaborar un informe a petició de l'administració en resposta de les conclusions de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia, que posaven sota sospita alguns contractes que es jutgen en aquest procés.

Torrejón va sol·licitar sense èxit al tribunal que retirara el seu informe del judici i que s'anul·lara la seua citació en considerar que concorrien causes d'"abstenció" perquè era "evident" que es va fer "des d'una perspectiva de defensa de la legalitat de l'actuació de l'Administració valenciana i buscava "de manera indirecta defensar la posició jurídica dels investigats, una cosa que impedeix la llei".

Durant la seua declaració, el perit ha subratllat la seua indignació atés que l'administració no li va dir que el seu informe l'enviarien al jutjat ni va donar autorització per a això. "Pensava", ha dit, que era "per a ús intern", per a tindre una "resposta jurídica" a les conclusions de la UDEF.

Segons ha explicat, en l'"entorn de Presidència" hi havia "molt de malestar" amb l'informe de la UDEF, encara que no ha sabut precisar si la seua cap, la llavors advocada general de la Generalitat valenciana, Isabel Villalonga, va parlar amb Camps.

El perit ha reconegut que va elaborar les seues conclusions sense tindre accés a cap dels expedients i contractes que va examinar la UDEF, encara que ha deixat clar al mateix temps que, "jurídicament", està "convençut" del que va dir, i ha assegurat que no va rebre indicacions per a elaborar l'informe.

Camps està acusat de donar instruccions per a adjudicar el muntatge d'un expositor de la fira de turisme Fitur de 2009 a una empresa de la trama Gürtel.

La Fiscalia demana per a ell dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació i acusa també en aquest judici a diversos exconsellers i ex alts càrrecs de l'administració, així com als considerats capitostos de la trama.

També et pot interessar

stats