Pedro Sánchez i Yolanda Díaz es reuneixen ''per a enfortir la coalició''

La trobada, abans del parèntesi estival, dona el tir d’eixida a la negociació dels pressupostos

Imatge d’arxiu de Yolanda Díaz i Pedro Sánchez en el corredor del Congrés dels Diputats
Imatge d’arxiu de Yolanda Díaz i Pedro Sánchez en el corredor del Congrés / Eduardo Parra / Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, han mantingut aquest dilluns una reunió que, segons han assenyalat fonts de l’executiu, ha servit per a "enfortir la coalició" entre el PSOE i Unides Podem.

Des de la Moncloa apunten que la trobada, que ha tingut lloc just abans del parèntesi estival, ha sigut "molt positiva i fructífera" i que el govern "és conscient dels grans reptes de país" que té Espanya per davant. A més, l'executiu de coalició ha recalcat el seu compromís de "continuar treballant mà a mà" començant per la negociació dels pressupostos generals de l'Estat.

En una conversa informal amb els periodistes a Montenegro, Sánchez va assegurar diumenge passat que aspirava al fet que la coalició amb Unides Podem no es trenque en el que queda de legislatura, i arribe intacta fins a esgotar el mandat el desembre del 2023. Un aposta que, segons Sánchez, llança un missatge d'estabilitat per al país i d'entesa entre forces d'esquerra.

Díaz havia sol·licitat al principi de juliol una reunió de la taula de seguiment de l'acord de coalició, per a abordar les discrepàncies entre PSOE i Unides Podem sobre la despesa militar, que van tornar al primer pla de l'actualitat coincidint amb la cimera de l'OTAN celebrada a Madrid. 

La trobada, de moment no ha tingut lloc, però aquest mateix dilluns, en la roda de premsa que ha oferit a Tirana (Albània), Sánchez ha expressat la seua disposició a convocar-la: "Crec que el diàleg, parlar entre els socis de govern és important. Estem i som favorables al fet que es puga produir aquesta reunió", ha dit. Hores després era ell mateix qui es reunia amb Díaz.

Primers contactes per a abordar els pressupostos

A més, el govern ha iniciat ja les negociacions internes per a abordar les línies generals dels pressupostos generals de l'Estat per al 2023, que es presentaran després de l'estiu.

Aquest mateix dilluns s'han reunit la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero; el secretari d'Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez; i el director de gabinet de la vicepresidenta segona, Josep Vendrell, per a començar a intercanviar impressions. La setmana passada el Consell de Ministres ja va aprovar el límit de despesa no financera, conegut com a sostre de despesa, del pressupost de l'Estat per al 2023, dotat amb 198.221 milions, per a protegir les persones, el teixit productiu i l'ocupació al país.

També et pot interessar

stats