Pedro Sánchez: "Rectificar no és mentir. I jo ho he fet per una causa major"

El president del govern espanyol augura una victòria socialista i una reedició del govern de coalició en una entrevista a la Sexta, on ha defés la seua gestió contra una dreta que veu sense projecte més enllà del mantra de l'antisanchisme

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de l'entrevista
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de l'entrevista / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, està convençut que el PSOE guanyarà les eleccions generals el 23 de juliol "en vots i en escons", però haurà de formar govern amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz. Serà això o un govern de PP i Vox, perquè entén que com "no hi ha un partit polític amb una majoria absoluta garantida", si fallen els seus pronòstics per a continuar la coalició de progrés, l'única alternativa possible és un pacte dels populars amb l'extrema dreta.

Sánchez s'ha manifestat en aquests termes en una entrevista en el programa Lo de Évole de La Sexta TV, en què ha defés la gestió contra les crítiques i les formes de l'oposició. El president de l'executiu veu en Núñez Feijóo "un gran rival" i "un bon líder", però ha lamentat "que s'haja enrocat en el discurs de l'antisanchisme", com va fer el seu antecessor Pablo Casado i que explota la presidenta de Madrid, Díaz Ayuso. "Això no és un projecte polític. Això és simplement manipular, mentir i mentir; en aquest cas, maldats en contra del teu adversari polític, en contra meu, per a no parlar del que tu proposes, ni tampoc per a rebatre les coses que fa aquest govern", ha advertit.

"El problema tècnic" de la llei del "només sí és sí", "l'errada més gran"

Durant l'entrevista ha defés les seues "rectificacions o canvis de posició" respecte a diverses de les seues actuacions, com l'indult a líders del procés a Catalunya, i ha argumentat que "mentir significa dir una cosa sabent que no és veritat amb propòsit d'enganyar. Rectificar o canviar de posició és diferent, i ho he fet per una causa major", com, va afegir, la convivència a Catalunya, "on estem millor". O com ha fet amb el problema "tècnic" de la llei del "només sí és sí", a què han seguit rebaixes de penes en agressors sexuals, cosa que ha assenyalat com "l'error més gran" de la seua legislatura.

També ha justificat el canvi sobre el Sàhara, en la voluntat "constructiva" d'explorar "altres vies" per a resoldre el conflicte "dins de Nacions Unides, dins de les resolucions del Consell de Seguretat de Nacions Unides", després de 50 anys sense avanços, alienant-se amb les posicions de la comunitat internacional, els Estats Units i els principals països europeus.

(L'antisanchisme) no és un projecte polític. És simplement manipular, mentir i mentir; llançar maldats en contra del teu adversari per a no parlar del que tu proposes

Sánchez també ha criticat "les manipulacions, mentides i maldats" de la dreta contra el govern de coalició, com la campanya per l'ús del Falcon (l'avió oficial) o la consigna "que et vote Txapote". Ha recordat que pactar lleis amb Bildu no vol dir que governe amb la formació abertzale i ha destacat que en els acords amb aquesta o qualsevol altra formació, el fonamental, va dir, "no és amb qui, sinó per a què".

El pacte PP-Vox a les autonomies "pot travar" les polítiques d'igualtat

Per això veu amb preocupació els pactes de govern del PP amb Vox en les autonomies. Creu que si es retiraren ajudes per a les víctimes de violència masclista en les comunitats autònomes, "es travarien moltes de les polítiques d'igualtat", ja que el govern té una capacitat d'acció limitada en aquesta competència als territoris.

Pel que fa a les generals, s'ha mostrat convençut que la participació se situarà per damunt del 28M i el del 70% del cens, sobretot als barris populars. Allí centra el PSOE l'objectiu: contra "la discòrdia" que alimenta Vox en entorns amb problemes laborals i devaluació salarial, pretén persuadir la ciutadania que la solució als seus problemes està "a avançar en drets, no a retallar-ne".

Preguntat per la falta d'entrevistes en mitjans més conservadors i sí a altres d'afins, ha admés haver avaluat malament la "força corrosiva de molts d'aquests arguments que s'han anat propagant en aquests mitjans de comunicació". "No he sigut capaç d'avaluar ni mesurar quines són les conseqüències d'aquesta bambolla de sanchisme o antisanchisme que s'ha creat per part d'una sèrie d'interessos", ha dit el president del govern espanyol que ara, amb una llarga sèrie de compromisos mediàtics en capçaleres de tots els colors, espera tindre en aquests mitjans l'oportunitat d'explicar-se, perquè "mai és tard quan arriba".

També et pot interessar

stats