Pedro Sánchez qualifica l'acord del Brexit de "satisfactori" per als interessos d'Espanya

Puig demana tranquil·litat a les empreses valencianes amb interessos al Regne Unit i a la ciutadania britànica de la Comunitat Valenciana.

Pedro Sánchez compareix després de la cimera europea aquets diumenge
Pedro Sánchez compareix després de la cimera europea aquets diumenge / Olivier Hoslet (EFE)

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha qualificat de "raonable" i "satisfactori" l'acord del Brexit que s'ha votat en la cimera extraordinària del Consell Europeu i que ratifica el divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE). El pacte, que ha obtingut el suport dels 27 líders dels països que es queden en la Comunitat Europea, arreplega els termes de la relació futura que s'establirà entre les dues parts després de fer efectiu el Brexit.

Segons ha explicat en una compareixença posterior a la reunió del Consell Europeu, l'acord que s'ha tancat "és el millor a què es podia arribar, no n'hi ha un altre". Com ha destacat, garanteix els drets i les llibertats dels ciutadans espanyols en el Regne Unit i la població britànica que resideix a Espanya. També afirma que dona "certeses" als sectors econòmics espanyols. L'Estat espanyol és, per al cap de l'executiu central, un dels païssos "potencialment més afectats" pel Brexit.

Tot i expressar satisfacció perquè l'acord és "raonable" per als interessos espanyols, Sánchez ha mostrat la seua tristesa per la ruptura i ha insistit que l'eixida del Regne Unit de la UE suposa una "pèrduda significativa" per a les dues parts. "L'acord és raonable dins de la tristesa que representa que la Unió Europea passe a ser una unió de 28 a una de 27", ha assegurat. 

Pel que fa a la polèmica oberta sobre el futur de Gibraltar, el president del govern espanyol insisteix que el seu gabinet ha actuat "amb sentit d'Estat". Per a Sánchez, la posició d'Espanya en la negociació amb el Regne Unit sobre el Penyal ha eixit reforçada de la cimera. Considera que els textos aprovats per la UE, que estableixen que Espanya tindrà l'última paraula en qualsevol negociació futura sobre Gibraltar, situen l'Estat espanyol en una "posició de fortalesa" en aquesta negociació. 

Puig demana tranquil·litat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, també ha valorat el tractat de divorci entre el Regne Unit i Europa, i creu que s'ha tancat en termes que "interessen" a la Comunitat Valenciana des del punt de vista econòmic: "Estem analitzant el document i sembla que serà un Brexit més suau, tal com a nosaltres [el Govern Valencià] ens agradaria. Per això, demana tranquil·litat per a les empreses valencianes amb interessos en el territori britànic.   

Davant de l'escenari d'incertesa que s'obri per a les quasi 86.000 persones que integren la comunitat britànica en el territori valencià, el cap del Consell llança un missatge de calma i insisteix que la Generalitat buscarà un acord amb el govern britànic per a poder-los garantir l'assistència sanitària i que no queden fora del sistema. 

També et pot interessar

stats