Pedro Sánchez, designat candidat a president del govern central per tercera vegada

El líder socialista convocarà Casado i Arrimadas dilluns al Congrés, i Lastra es reunirà amb tots els partits.

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, durant la seua compareixença d'aquest dimecres
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, durant la seua compareixença d'aquest dimecres / Efe.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha informat que el rei ha designat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a candidat a la investidura per a ser president del govern espanyol. 

Aquest anunci arriba una vegada conclosa la ronda de consultes del cap de l'Estat amb les formacions parlamentàries sorgides de les eleccions generals del passat 10 de novembre.

És la tercera vegada en els últims tres anys que el líder socialista rep aquest encàrrec institucional. En les dues ocasions anteriors, el 2016 i després dels comicis d'abril passat, Sánchez va fracassar en el seu intent de ser investit cap de l'executiu central.

La data del debat parlamentari de la investidura depén ara de la presidenta del Congrés, en coordinació amb el candidat designat, però en la legislació no hi ha un termini concret per a la seua celebració.

Perquè prospere la investidura, serà necessari que Pedro Sánchez reunisca majoria absoluta (176 diputats) en la primera votació, o bé majoria simple (més vots a favor que en contra), en una segona ronda. De moment, l'acord de govern de coalició subscrit per PSOE i Unides Podem parteix amb 156 suports: 120 diputats socialistes, 35 de la formació morada i els seus aliats, i el diputat del PRC.

Sánchez es reunirà dilluns amb Casado i Arrimadas

Sánchez ha agraït l'encàrrec del rei i ha demanat responsabilitat i "altura de mires" a tots els grups polítics. Així mateix, ha anunciat que convocarà Pablo Casado i Inés Arrimadas dilluns al Congrés dels Diputats.

També ha avançat que la portaveu del Grup Socialista al Congrés, Adriana Lastra, es reunirà amb la resta dels partits polítics de la Cambra Baixa. L'objectiu és veure si poden aconseguir una majoria parlamentària més àmplia que permeta la formació d'un govern.

També et pot interessar

stats