El partits valencians calfen motors amb vista a la campanya per a les generals

Representants del PP, el PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans analitzen en ‘La qüestió’ el futur escenari polític.

El partits valencians calfen motors amb vista a la campanya per a les generals
El partits valencians calfen motors amb vista a la campanya per a les generals

El mateix dia en què Pedro Sánchez anunciava l’avançament electoral per al 28 d’abril, La qüestió, el programa setmanal d’anàlisi de l’actualitat de la televisió d’À Punt, ha modificat el guió per a dedicar una part del temps a abordar les conseqüències de la convocatòria en el panorama polític valencià. Ho ha fet amb veus expertes dels diferents partits amb representació: Enrique Ortí, del PP; Arcadi España, del PSPV; Vicent Martínez, de Compromís; Carla Monleón, de Podem, i Toni Subiela, de Ciutadans.

Si tots els focus estaven posats damunt del president del govern espanyol des que dimecres no va aconseguir suport als seus pressupostos, les últimes hores, a la Comunitat Valenciana, l’atenció s’ha dirigit cap al president de la Generalitat, Ximo Puig, i la seua disjuntiva entre avançar o no els comicis autonòmics

Estratègies en clau valenciana 

Al plató del programa s'han escenificat les estratègies que cada partit està dissenyant per a aquesta campanya, que marcarà amb tota probabilitat la carrera electoral en les eleccions autonòmiques. 

Així, des del PP de la Comunitat Valenciana, Enrique Ortí ha justificat la convocatòria dels comicis per la “inseguretat” i la “falta de fiabilitat” del govern de Sánchez, mentre que el diputat de Ciutadans Toni Subiela ha defensat que “el ‘no’ als pressupostos no es pot vendre com una aliança entre independentistes i el Partit Popular i Ciutadans, sinó com un fracàs” de Pedro Sánchez”. 

També ha insistit que en Ciutadans sempre han “deixat clar” que no pactaran “ni amb nacionalismes ni amb extrems ideològics” i ha assegurat que el que hi ha a Andalusia és “un pacte amb el PP”, no amb Vox, partit del qual ha dit que són extrem ideològic, “de la mateixa manera com ho és Podem”. 

Arcadi España, del PSPV, ha defensat els pressupostos de Sánchez i ha assegurat que aquesta ha sigut “la primera vegada que el govern central mostra una sensibilitat a la Comunitat Valenciana i a altres territoris que històricament han estat marginats”. També el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, entrevistat a l’inici del programa, ha definit els comptes fallits de l’executiu espanyol com “els més socials des de fa molt anys i amb els quals tots eixim guanyant”. 

En la mateixa línia, des de Compromis Vicent Martínez ha exigit el finançament necessari “per a tindre serveis socials de qualitat” i, a banda, ha advertit que si no hi ha unitat de tots els grups valencians per a solucionar aquest problema, “serà un fracàs”. Per a l'estratega de campanya de la formació, aquest finançament és “el més important” de tot allò que depén de Madrid.

Sobre l’avançament electoral a la Comunitat Valenciana, Carla Monleón ha assegurat que des de Podem “no entendrien” una decisió com aquesta, ja que restaria protagonisme al debat en clau valenciana, i ha defensat que el govern del Botànic necessita aquests pròxims mesos per a poder tancar legislatura “amb els deures fets”.      

En clau de proximitat, Toni Subiela ha tornat a acusar com a “adoctrinament” l’educació pública valenciana, i ha denunciat que hi ha llibres de text on “es modifica i s’altera part de la història i dels mapes”, tal com “ja va passar a Catalunya fa deu o quinze anys”. Els representants de Compromís, Podem i PSPV han demanat “dades” que corroboren aquesta acusació.

Ja quan estava tancat el debat, el conseller de Cultura, Vicent Marzà, s'ha referit a aquest enfrontament assegurant que “hi ha qui es dedica a buscar la confrontació en nom de la bandera perquè no es parle dels problemes reals” de les persones. 

També et pot interessar

stats