Cap partit ha registrat candidatures alternatives als vint vocals del CGPJ que proposen el PP i el PSOE

Els candidats i candidates han de passar un examen d'idoneïtat en les comissions de nomenaments del Congrés i del Senat

Vista de l'entrada a la seu del CGPJ, este dilluns
Vista de l'entrada a la seu del CGPJ / Sergio Pérez (EFE)

Els vint juristes proposats de manera conjunta pel PP i el PSOE per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no tindran rivals per a la seua elecció, ja que cap altre grup parlamentari ha registrat candidatures alternatives en el termini que ha acabat este dijous, tant al Congrés com al Senat.

A la cambra baixa, que elegeix deu vocals, el termini acabava al migdia i la mesa s'ha reunit més tard, després de concloure el ple, i ja ha qualificat (admés a tràmit) l'única llista rebuda, segons han informat fonts parlamentàries.

Al Senat, on escullen els altres deu vocals, el termini concloïa a les 14:00 hores i tampoc hi ha hagut candidatures diferents, però en este cas la reunió de la mesa per a la qualificació serà este divendres.

Està previst que la designació definitiva dels nous components del CGPJ es faça al Congrés el dia 23 i al Senat el 24, mitjançant sengles votacions en ple, per majoria de tres cinquens en tots dos casos. El PP i el PSOE superen folgadament els 210 diputats i 160 senadors que necessitaran els vint vocals per a ser elegits. El PNB, EH Bildu i el BNG han avançat que no votaran pels candidats proposats o que no participaran ni en les votacions.

Examen d'idoneïtat en ambdós cambres

Els vint candidats i candidates han de passar un examen d'idoneïtat en les comissions de nomenaments de cada cambra. La del Senat ja està constituïda, formada pel president, Pedro Rollán, i set senadors més, un de cada grup. La del Congrés tindrà una composició similar, amb la presidenta, Francina Armengol, i representants de cada grup.

Per als dotze vocals del contingent de jutges i magistrats (sis en cada cambra), els diputats i senadors es limiten a comprovar que compleixen els requisits, entre altres el de ser magistrats del Tribunal Suprem i tindre 25 anys d'antiguitat.

En canvi, els huit vocals del contingent de juristes d'avalada trajectòria (quatre en cada cambra) solen ser convocats a les respectives comissions de nomenaments per a una compareixença. Al Senat eixes reunions de la comissió serien, en cas de fer-se, entre els dies 15 i 18, mentre que al Congrés no hi ha dates fixades encara.

El CGPJ considera urgent dotar la Comunitat Valenciana amb onze noves unitats judicials 

D'altra banda, el CGPJ ha avisat este dijous que és "imprescindible" crear 421 noves unitats judicials per al 2024, de les quals 123 són "prioritàries". A la Comunitat Valenciana veu necessàries onze noves unitats judicials.

La comissió permanent ha pres coneixement d'un informe elaborat pel Servei d'Inspecció de CGPJ que alerta de la necessitat de crear noves unitats per al 2024 "amb la finalitat que la planta judicial siga la idònia i es garantisca així l'efectivitat de la protecció dels drets dels ciutadans". Segons precisa l'òrgan de govern dels jutges en un comunicat, remetran l'informe a les sales de govern de l'Audiència Nacional i dels Tribunals Superiors de Justícia perquè efectuen les observacions que estimen oportunes.

També et pot interessar

stats