El Parlament català exigeix el referèndum a Sánchez i el PSOE adverteix que això porta a "eleccions"

El Parlament també ha expressat el suport a una amnistia als encausats pel procés en una resolució d'ERC, Junts i la CUP, amb el vot a favor d'aquests grups i dels comuns, i en contra de PSC, Vox i PP. Ciutadans no ha votat en senyal de protesta

La portaveu de Junts, Mònica Sales, i la secretària general d'ERC, Marta Vilalta, voten en el Parlament de Catalunya
La portaveu de Junts, Mònica Sales, i la secretària general d'ERC, Marta Vilalta, voten en el Parlament de Catalunya / Lorena Sopena (Europa Press)
29 de setembre 2023 - 15:10

El Parlament ha avalat aquest divendres condicionar la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, a "que es comprometa a treballar per a fer efectives les condicions" per a celebrar un referèndum d'independència de Catalunya, amb 64 vots a favor, 54 en contra i 9 abstencions.

Així ho recull una resolució presentada per ERC i Junts i aprovada en la votació final del debat de política general (DPG) amb el suport d'aquests grups, l'abstenció de la CUP i el vot en contra de PSC, comuns, PP i Vox. Ciutadans no ha votat en protesta per la seua admissió a tràmit.

El document, que Junts i ERC van tancar a última hora d'aquest dijous, reafirma la voluntat de la Cambra de resoldre el conflicte català per la via política i democràtica i insta el govern a "fer totes les accions oportunes" per a aconseguir el referèndum.

Amb això, segueix la resolució, "el mandat que va eixir del referèndum del primer d'octubre de 2017 podrà ser substituït per un nou referèndum acordat amb l'Estat".

La proposta de Junts i ERC ha generat malestar en les files socialistes, segons fonts del grup parlamentari, que insisteix a reclamar discreció i prudència en relació amb les negociacions per a la investidura.

De fet, hores després que es fera pública la proposta d'ERC i Junts per a condicionar la investidura al referèndum, PSOE i PSC han avisat en un comunicat conjunt que "no hi ha avanç possible" per aquest camí.

D'altra banda, i a proposta de la CUP, el Parlament ha aprovat una altra resolució que situa les institucions catalanes i la mobilització com a "única garantia democràtica per a avançar en la ruptura que va suposar l'1-O i en un marc de negociació internacional".

La cambra catalana ha rebutjat, en canvi, "no cooperar en l'estabilització de les institucions de l'Estat fins que aquest reconega" l'autodeterminació, una iniciativa de la CUP que ha secundat Junts, mentre que ERC s'ha abstingut.

El Parlament també ha expressat el seu suport a una amnistia als encausats pel procés independentista en una resolució registrada per ERC, Junts i la CUP, amb el vot a favor d'aquests grups i dels comuns, i en contra de PSC, Vox i PP. Ací Cs tampoc ha votat.

També et pot interessar

stats