L’electorat d'Itàlia, Eslovàquia, Malta i Letònia comença a votar este dissabte les eleccions europees

Espanya, com la majoria dels països de la Unió, celebra els comicis este diumenge 9 de juny, però hi ha excepcions

Una dona vota a Studena, Txèquia, país que va obrir els col·legis electorals este divendres i que continuen oberts durant dos dies
Una dona vota a Studena, Txèquia, país que va obrir els col·legis electorals este divendres i que continuen oberts durant dos dies / Reuters

L’electorat de Letònia, Eslovàquia, Itàlia i Malta comencen a votar este dissabte en les eleccions europees. Se sumen a Txèquia, que va obrir els col·legis electorals este divendres i que allarga la jornada electoral durant dos dies fins a esta vesprada. I estes no són les úniques particularitats dels comicis.

La ciutadania d’estos països són una part dels vora 370 milions d’electors i electores de la Unió Europea que estan cridats a les urnes per a triar els 720 diputats que configuraran l'Eurocambra durant la pròxima legislatura. Espanya, com la majoria dels països de la Unió, celebra els comicis este diumenge 9 de juny, però hi ha excepcions.

Els primers a inaugurar oficialment les eleccions europees van ser el dijous 6 de juny els Països Baixos i divendres va ser el torn de la ciutadania irlandesa. En la majoria dels casos, els comicis se celebren durant una jornada; però en altres, s’ha optat per a organitzar els comicis durant dos. És el cas d’Itàlia que, tot i haver començat a votar este dissabte, serà l’últim dels estats membres a tancar els col·legis demà a les 23:00 hores.

Serà eixe el moment a partir del qual els resultats podran començar a fer-se públics, ja que la llei electoral europea estableix que cal que els Vint-i-Set hagen conclòs els respectius processos de votació.

Els països bàltics s’avancen

Malgrat que les dates oficials de les eleccions europees s'han establit entre el 6 i 9 de juny, els països bàltics han permés també als ciutadans votar de forma anticipada. Estònia i Letònia van començar a votar amb esta modalitat dilluns passat i Lituània des de dimarts.

Superdiumenge electoral a Bèlgica

Bèlgica, que acull a la capital una bona part de les institucions europees, viurà un superdiumenge electoral el 9J en celebrar votacions regionals, federals i europees.

També et pot interessar

stats