Els Països Baixos obrin les votacions en les eleccions europees amb el focus en la ultradreta

Els primers sondejos fets última hora de la nit apunten a la victòria de l'esquerra i la ultradreta

Els últims sondejos situen el partit de dreta radical PVV al capdavant

Més de tretze milions de neerlandesos estan cridats este dijous a les urnes per a encetar les eleccions que configuraran un nou Parlament Europeu per als pròxims cinc anys. La cita electoral es repetirà en els 27 països de la Unió Europea (UE), Espanya inclosa, d'ací a diumenge.

Als Països Baixos concorren un total de vint partits polítics de totes les ideologies, encara que és la dreta radical la que lidera les enquestes. Els col·legis electorals han obert de matí i tancaran a les 21:00 hores. A l'electorat en esta demarcació li correspon triar 31 dels 720 representants que estan en joc per a conformar l'Eurocambra.

Els últims sondejos situen el partit de dreta radical PVV, liderat per l'ultra Geert Wilders al capdavant. Alguns rebaixen una mica les expectatives i el col·loquen empatat a la llista d'esquerres formada pels verds i socialdemòcrates GL-PvdA, que encapçala l'exvicepresident de la Comissió Europea Frans Timmermans. Els dos obtindrien huit escons cadascun si es compleixen les previsions.

Este país del nord d'Europa ha encetat hui el meló de les eleccions europees, que s'allargaran fins diumenge que ve en tot l'espai comunitari. Més de 370 milions de persones estan citades per a acudir a les urnes. Hi ha molta atenció posada en les xifres de participació, que en els Països Baixos sol ser inferior que en els comicis nacionals. En la convocatòria anterior (2019), un 41% dels votants neerlandesos van acudir a les urnes, quasi la meitat del 78% que va participar en les eleccions legislatives que se celebraren el novembre passat, amb una gran victòria del PVV de Wilders.

Un estudi realitzat pel programa públic EenVandaag i l'agència Ipsos I&O mostra que un 62% dels votants neerlandesos es guiaran totalment o en gran manera per la política nacional, donada l'atenció en els esforços de tres partits de dretes —liderats per Wilders— per a formar el futur govern neerlandés, que substituirà al del liberal Mark Rutte. Això suposa que la immigració és el tema estrela per a molts electors, segons Ipsos, i tant Wilders com Timmermans han donat especial atenció a la qüestió durant la campanya, amb posicions enfrontades sobre el tracte a oferir a refugiats i sol·licitants d'asil.

El pacte de govern tancat per Wilders a mitjan maig planteja reduir l'asil sota una "clàusula d'exclusió" de les polítiques europees, limitar les ambicions climàtiques, alleujar al sector agrícola de les normes ambientals europees, i reforçar el suport al govern israelià de Benjamin Netanyahu.

Els primers sondejos apunten a la victòria de l'esquerra i la ultradreta

La llista d'esquerres formada pels verds i socialdemòcrates, GL-PvdA, liderada per Frans Timmermans, hauria guanyat 8 dels 31 escons que correspon als Països Baixos en el Parlament Europeu (PE), mentre que el Partit per la Llibertat (PVV), la dreta radical de Geert Wilders, quedaria a prop amb 7 escons, 6 més que ara, segons els sondejos a peu d'urna. Els resultats oficials no podran conéixer-se fins a la nit del pròxim diumenge, al tancament de l'últim col·legi electoral a la Unió Europea (UE), la qual cosa encara deixa oberta la possibilitat que l'esquerra i la dreta radical intercanvien algun escó, encara que, com ja preveien les enquestes, són els partits amb més representació.

També et pot interessar

stats