La PAC entra en campanya per l’esquerra i la llei d’amnistia marca el relat de la dreta

El PP es desmarca de les europees i organitza una manifestació en clau nacional en contra de l’amnistia en plena campanya

Primer diumenge de campanya per a les eleccions al Parlament Europeu
Primer diumenge de campanya per a les eleccions al Parlament Europeu / À Punt NTC

El primer diumenge de campanya per a les eleccions al Parlament Europeu ha posat damunt de la taula qüestions com la política agrícola comuna (PAC) o el perill dels discursos bel·licistes entre els partits d'esquerra i el PP es desmarca de la campanya i organitza una nova protesta en contra de la llei d’amnistia, que s’aprovarà este dijous al Congrés. Vox carrega contra els populars per taure l'amnistia de “romeria” i anar del bracet dels socialistes a Europa. Fem un repàs als discursos més destacats del dia.

La candidata socialista al Parlament Europeu, Sandra Gómez, ha fet parada este diumenge a Gandia (Safor) des d’on ha alertat que “si la ultradreta entra en la Comissió Europea”, perjudicarà els interessos del camp valencià i portarà polítiques xenòfobes, negacionistes amb la violència masclista i amb menys fons de cooperació.  

Gómez ha defés que una de les prioritats en matèria d'agricultura per a la seua formació serà fer valdre el producte valencià enfront de la dreta del PP "que es recolza en la ultradreta que manté una guerra frontal contra el nostre camp", en referència al partit de Marine Le Pen. "Hi ha molt de camí per a avançar perquè el 2025 es negociarà la política agrària comuna", ha advertit.

En plena campanya a les eleccions europees, el PP es desmarca i organitza una nova manifestació a Madrid, la quinta, en contra de la llei d'amnistia que s’aprovarà este dijous al Congrés. El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat al president de govern espanyol, Pedro Sánchez, que “retire” la llei i que “dissolga les Corts i convoque eleccions”. 

El president del PPCV, Carlos Mazón, ha dit en l’acte que “ja n’hi ha prou d’una aventura on ens ha ficat Sánchez i que ningú va demanar”. D'altra banda, la secretària general del PPCV, María José Catalá, ha reiterat que la ciutat de València “sempre estarà al costat de les necessitats d’Espanya i dels moments en què s'ha de dir prou”.

Compromís-Sumar defén una renegociació dels tractats internacionals per evitar que es puguen importar productes agrícoles que ja s'elaboren ací. El candidat Vicent Marzà ha assegurat en un acte sobre l'horta a Foios (Horta Nord) que "fa falta una nova política agrària comuna que afavorisca les petites i mitjanes explotacions agrícoles valencianes".

En l’acte de campanya, ha explicat que Compromís-Sumar treballarà perquè Europa abandone el model d'ajuda directa per unitat de superfície, que beneficia essencialment les grans explotacions i no models com el de l'Horta de València o el Camp d’Elx, amb un gran nombre de xicotets llauradors.

El candidat de Ciutadans, Jordi Cañas, ha insistit a Saragossa que les eleccions europees no són un plebiscit entre Sánchez i Feijóo. Cañas ha assegurat que el partit fa deu anys que defén els interessos de la ciutadania a Europa i considera que, perquè arriben fons europeus a comunitats com Aragó, cal optar pel centre i evitar els extremismes.

Vox ha celebrat l'acte central de la campanya a València amb la participació del líder del partit, Santiago Abascal, que ha carregat durament contra un Partit Popular que ha eixit hui “de romeria contra l’amnistia”, però que demà tornarà a formar una gran coalició amb els socialistes a Europa. El candidat a les europees, Jorge Buxadé, ha carregat, per la seua banda, contra la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a qui ha qualificat de “Lady Devastació”.

La cap de llista de Podem, Irene Montero, ha reiterat des de Gran Canària que la prioritat de la legislatura ha de ser la pau davant dels discursos militaristes, com ja va fer este dissabte. “El més perillós del moment en què estem és que el consens bèl·lic el defenen des de la socialdemocràcia fins a la dreta”, ha alertat.

També et pot interessar

stats