Pablo Casado votarà a favor de l'estat d'alarma si dura huit setmanes

Condiciona el seu suport a la duració i a l'aprovació d'un pla B jurídic de restricció de mobilitat per llei.

El líder del PP, Pablo Casado, durant el XXIII Congrés Nacional de l'Empresa Familiar
El líder del PP, Pablo Casado, durant el XXIII Congrés Nacional de l'Empresa Familiar / EFE

El president del PP, Pablo Casado, ha assegurat que només donarà suport a l'estat d'alarma que proposa el govern espanyol si aquest està limitat a un màxim de huit setmanes. A més, també sol·licita l'aprovació d'un pla B jurídic de manera que es puga restringir la mobilitat amb una llei orgànica a partir de desembre.

Casado ha explicat que els gabinets de l'executiu i del PP estan en contacte des d'aquest diumenge i que ell mateix espera tindre “l'oportunitat de parlar durant aquesta setmana”. La postura del PP qüestiona l'estat d'alarma perquè es consideren les autonomies com a autoritat delegada i perquè s'esquiva tant el control parlamentari com el judicial durant un termini de sis mesos.

Des del govern espanyol, Pedro Sánchez ha demanat a tots els grups que donen suport a “una mesura tan extraordinària però tan necessària per a contindre aquesta segona onada”, ja que és una “qüestió d'estat”.

Així, alguns partits ja han començat a posicionar-se. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha qualificat d'“excessiu” prorrogar l'estat d'alarma durant sis mesos i demanarà al govern un termini “molt menor”. Per la seua part, el portaveu parlamentari del PNB, Aitor Esteban, considera “procedent” sis mesos d'estat d'alarma si l'executiu acudeix “amb freqüència” al Congrés “a donar explicacions i a escoltar el que diguen els diputats”.

Des de Vox, el president de la formació, Santiago Abascal, ha anunciat que el seu partit recorrerà davant el Tribunal Constitucional el decret d'estat d'alarma aprovat aquest diumenge pel Consell de Ministres i ha defés que el toc de queda imposat en tot Espanya és “il·legal”.

També et pot interessar

stats