Oltra sol·licita comparéixer a les Corts per a explicar l’informe sobre actuacions i protocols en casos de sospites d'abusos a menors

La Conselleria d’Igualtat va remetre al Síndic de Greuges un informe en què recollia que el nombre de menors sota protecció havia ascendit a 175 en un any 

La vicepresidenta i consellera d'Igualtata i Polítiques Inclusives Mónica Oltra compareix a les Corts
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, compareix a les Corts / Rober Solsona / Europa Press

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha sol·licitat comparéixer en la diputació permanent de les Corts per a explicar l'informe que el seu departament va remetre al Síndic de Greuges amb dades sobre actuacions i protocols en casos de sospites d'abusos a menors tutelats en la Comunitat Valenciana.

Arran d'aquestes xifres, el defensor del poble va emetre una resolució que recollia que entre el 20 de juny de 2020 i el 20 de juny de 2021 el nombre de menors d'edat víctimes d'abusos sota mesura de protecció en la Comunitat Valenciana va ascendir a 175: 127 en acolliment residencial i 48 en acolliment familiar.

El Partit Popular de la Comunitat Valenciana es va fer ressò i va tornar a demanar tant la dimissió d'Oltra com l'obertura d'una comissió d'investigació sobre la gestió de menors tutelats per la Generalitat. Aquest dilluns també ha sol·licitat que comparega sobre aquest tema el cap del Consell, el socialista Ximo Puig.

La síndica del PP, M. José Catalá va denunciar la setmana passada que la situació dels menors tutelats "no es tracta només d'un cas aïllat per estar vinculat a la vicepresidenta", en al·lusió a Oltra i la condemna al seu exmarit per abusos sexuals a una menor tutelada.

També Ciutadans va registrar una proposició no de llei a les Corts per a posar en marxa un pla autonòmic i "pluridisciplinari" que permeta erradicar tota classe de violència entre els menors valencians, a partir d'una comissió especial d'estudi que compte amb el testimoniatge i assessorament d'experts i les recomanacions del síndic, Ángel Luna.

En concret, segons les xifres del defensor del poble, dels 175 casos entre juny de 2020 i juny de 2021, 127 són xiques i 48 xics. Per edats, 7 casos estan entre 0-3 anys, 18 entre 4-6, 45 entre 7-12 i 105 entre 13-17 anys.

Respecte al lloc de residència, a la província de València es van registrar 66 casos en acolliment residencial i 34 en familiar, a Alacant 42 en residencial i 6 en familiar i a Castelló 18 en residencial i 8 en familiar.

Quant als agressors, d'acord amb l'informe del Síndic, 101 eren majors d'edat i 48 menors, mentre que un total de 88 tenien parentiu amb la víctima i 61 no tenien aquesta relació. Cap era professional del sistema de protecció, un treballava en un centre educatiu i un altre era treballador d'activitats d'oci i esport.

I sobre el lloc dels fets, el Síndic recull que 74 casos es van produir en el domicili familiar de la víctima, 17 en centres d'acolliment o socioeducatius, 15 en el domicili de la persona agressora i 15 més al carrer.

En aquest període, entre juny de 2020 i 2021, es van presentar 73 d'aquestes denúncies a València, 26 a Alacant i 19 a Castelló, amb un total de 118 casos denunciats a la Comunitat. Segons el Síndic de Greuges, la diferència fins als 175 casos detectats correspon als derivats de persones protegides amb conductes sexuals inadequades no delictives o als quals l'agressor era menor de 14 anys, encara que tots s'han comunicat a la Fiscalia.

També et pot interessar

stats