Oltra: la llei de plurilingüisme segueix la doctrina del Tribunal Suprem

El president del Govern espanyol va anunciar que estudiaria recórrer contra la norma valenciana.

Mónica Oltra durant la roda de premsa del Consell
Mónica Oltra durant la roda de premsa del Consell / À Punt

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, està convençuda que s'arribarà a un acord amb el Ministeri d'Educació pel que fa a la Llei de plurilingüisme. "La Llei de plurilingüisme s'adequa perfectament a la jurisprudència del Tribunal Suprem pel que fa al percentatge mínim de les hores que s'han de vehicular en les llengües oficials". D'aquesta manera s'ha pronunciat la vicepresidenta en la roda de premsa posterior al ple del Consell quan li han preguntat sobre les declaracions de la líder del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, que valora que hi ha motius per a recórrer contra aquesta llei. 

La portaveu de l'executiu ha explicat que el Govern ha plantejat la comissió bilateral per a acostar postures, i que no creu que en aquest cas hi haja massa problema perquè el que es qüestiona és la promoció del valencià, i considera que la paraula promoure quadra perfectament amb l'article 3 de la Constitució, que determina que les llengües que formen part de l'Estat tindran una especial protecció perquè formen part de la riquesa cultural de l'Estat espanyol.

La portaveu de l'executiu valencià assegura que la normativa s'ajusta a la jurisprudència del TSJ perquè marca les hores en llengua vehicular en un mínim del 25% per al castellà, d'un altre 25% per al valencià i entre el 15% i el 25% per a l'anglés. "No tinc cap dubte que hi haurà un acord bilateral amb el govern central, i que s'atendrà completament la lletra i l'esperit constitucional, entre altres coses perquè és la mateixa llei que el Partit Popular està presentant a Catalunya", ha afegit. 

Tota la documentació sobre la Fórmula 1 

          

El Consell facilitarà a la Fiscalia Anticorrupció tota la documentació que hi ha a la Conselleria d'Obres Públiques sobre el circuit de Fórmula 1 de València per a aclarir els fets i que els responsables no paguen només penalment sinó que tornen els diners que han saquejat.  En este sentit, Oltra ha criticat que la celebració d'un esdeveniment que no havia de costar ni un sol euro als valencians, ha suposat unes despeses que ja s'acosten als 300 milions d'euros. I ha afegit: "Cada vegada hi ha més indicis d'irregularitat i que, pareix, mostren que l'objectiu era que alguns feren l'agost i que als valencians ens costara més diners del que costa un hospital com La Fe".

50.000 euros per a millorar la formació dels jutges i els magistrats en violència de gènere

 

El Consell també ha acordat reprendre enguany la col·laboració entre la Generalitat i el Consell General del Poder Judicial per a la formació continuada dels membres de la carrera judicial assignats a la Comunitat Valenciana. Amb aquesta finalitat es destinaran 50.000 euros. La formació es realitza a través de l'Escola Judicial i prioritza les activitats relacionades amb la violència de gènere. Seran objecte de conveni totes les activitats de formació i de perfeccionament que es desenvolupen en congressos, seminaris, col·loquis i cursos que contribuïsquen a millorar la preparació dels professionals. L'objectiu és aconseguir una justícia eficaç que garantisca la tutela efectiva dels drets i de les llibertats dels ciutadans. 

Oltra també ha assenyalat que hi haurà presència del Consell en la mobilització convocada per al 16 de maig en 40 ciutats d'Espanya per a denunciar l'incompliment del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere i exigir que s'incloguen en els Pressupostos Generals de l'Estat del 2018 els 200 milions d'euros compromesos per a complir les mesures pactades en l'acord. 

També et pot interessar

stats