La nova llei d'universitats tira avant amb polèmica

Des dels rectorats critiquen la pressa amb la qual s’ha redactat la norma i l’estudiantat mostra la seua satisfacció per la reducció de les taxes

Aula universitària / À Punt NTC

Aprovada la nova llei d’universitats, que serà la tercera norma universitària de la democràcia. L'anterior va ser aprovada fa vint anys. La nova està pensada per a comprometre un augment del finançament públic per als estudis superiors. De fet, la nova llei orgànica del sistema universitari estableix posar límit als preus públics de les matrícules, cosa que decidiran les comunitats autònomes. Cada universitat podrà decidir com s'autogoverna i s'estructura. Tot i que hi ha una llei general, les institucions són molt diferents i no es poden sotmetre a la mateixa normativa.

La temporalitat del professorat baixaria d'un 40% actual al 8%, per a reduir la inestabilitat laboral. Això implica la reconversió dels vora 30.000 professors associats, el 40% del total, a indefinits a temps parcial, amb drets d'antiguitat, atur i vacances.

Ara les universitats podran prendre decisions de discriminació positiva per a afavorir la presència de dones en unes oposicions, ja que actualment hi ha titulacions on no hi ha cap dona catedràtica. A més, els col·legis majors que segreguen per raons de sexe no podran adscriure's a universitats públiques.

La normativa es posarà molt prompte en marxa, en publicar-se en el BOE. Però no serà fins al curs 2025-2026 quan arranquen les mesures que afecten el professorat i la seua estabilitat laboral. De moment, la teoria no està acontentant totes les parts.

Les reaccions al món universitari han sigut de desconcert i preocupació per la nova reforma aprovada aquest dijous. Pepe Cavilla, coordinador de la conferència de rectors de les universitats públiques valencianes, ha afirmat que “no és una reforma, és una llei que s’ha fet amb molta presa i s’ha improvisat” i creu que la nova legislació causarà problemes. “Que no s’exigisca ser catedràtic per a ser rector és greu”, continua. Des de la conferència de rectors consideren que és una llei de retrocés i critiquen aspectes com la ideologització de la universitat o el nou perfil dels rectors.

Amb la nova norma, els vora 3.000 professors associats que hi ha a les universitats públiques valencianes passaran a tindre un contracte indefinit, però tampoc serà fàcil, ja que asseguren que necessitaran temps i recursos econòmics.

L'estudiantat, per la seua part, valora més positivament alguns aspectes. Des de l’assemblea general d’estudiants de la Universitat de València es reafirmen en la defensa d’una universitat gratuïta perquè ningú s’haja de “preocupar-se per les taxes”. També mostren la seua satisfacció per garantir el seu “dret a la vaga, a manifestar-se i al fet que es puguen aturar les classes si alguna cosa no els pareix bé”. Tot i això, consideren que en la nova llei no se'ls ha escoltat prou, i que l'estudiantat hauria de tindre més representació en els òrgans de govern de la universitat.

També et pot interessar

stats