Centenars de persones es manifesten contra el feixisme a València

Davant de l'arribada de Vox a les institucions valencianes, les entitats convocants han reclamat al president Mazón que no en faça seguidisme

Capçalera de la marxa organitzada per la Comissió Nou d'Octubre / À Punt NTC

Les marxes convocades per col·lectius ciutadans i sindicals amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana s'han desenvolupat amb normalitat i han omplit els carrers de reivindicacions antifeixistes.

Aquestes manifestacions tenen caràcter reivindicatiu i se celebren en paral·lel als actes oficials de matí, amb l'entrega de les Altes Distincions de la Generalitat i la processó cívica. Totes dues s'han iniciat a la plaça de Sant Agustí, han continuat pel carrer Xàtiva fins a la plaça de Colom. A partir d'aquest punt han divergit: la convocada per Acció Cultural ha finalitzat a la plaça d'Alfons el Magnànim, al Parterre, mentre que la de la Coordinadora Obrera Sindical ha conclòs a la plaça d'Amèrica. 

La primera d'elles és la que convoca la Comissió 9 d'Octubre, plataforma que encapçala Acció Cultural del País Valencià i que integra diferents col·lectius, sindicats i partits polítics esquerrans. Enguany han caminat sota el lema “País Valencià antifeixista”. El seu portaveu, Toni Gisbert, ha afirmat a À Punt Notícies que en els pocs mesos del nou govern de coalició s’ha vist un executiu de Mazón “en mans de l’extrema dreta que ha sigut incapaç de començar el curs educatiu amb normalitat i immers en un caos absolut, que s’ha dedicat bàsicament a la prohibició i la censura, l’adoctrinament, la censura de llibres i l’intent de negar la valencianitat d’Alacant”.

En aquest sentit, la Comissió 9 d’Octubre reclama a Mazón “que deixe de fer seguidisme de l’extrema dreta, de crear problemes i de perseguir, censurar i prohibir, i que comence a gestionar i a preocupar-se dels problemes reals dels valencians d’una vegada”. També li reclamen respecte al valencià que, recorda, és la llengua oficial, així com a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i a la valenciania de la ciutat d’Alacant, que “també forma part del país”.

Des del mateix punt d'eixida, però amb diferent recorregut, la Coordinadora Obrera Sindical ha convocat també una manifestació que aglutina tota l’esquerra independentista valenciana, formada per associacions com ara Arran, Alerta, la CUP i Endavant. Han eixit al carrer per a defendre, com diuen que han fet sempre, “la classe treballadora, les dones i les sexualitats diferents, així com l’antifeixisme, l’anticapitalisme i l’antiblaverisme”. 

À Punt Notícies ha parlat amb David Bueso, portaveu d’Endavant, que diu que el 9 d’octubre és el dia en què posen de manifest “la reivindicació dels drets nacionals i de classe”. També ha post l’accent en “l’onada reaccionària” que l’arribada els governs del PP i Vox ha desencadenat, i en com “cal recuperar l’organització i mobilització en tots els àmbits del moviment popular per tal d’aturar aquesta ofensiva”.

Dispositiu policial de vora 2.000 agents

Per a vigilar que les dues marxes es desenvoluparen sense incidents s’ha mobilitzat un gran dispositiu de 1.800 agents entre Policia Nacional i Local. El comissari de la Policia Local de València, Fernando Lasheras, ha indicat a À Punt Notícies que es tracta, juntament amb els de Falles, d’un dels dispositius més complexos de l’any, ja que han de cobrir els actes del matí —entrega de premis i processó cívica— i també les marxes de la vesprada. Així mateix, el dispositiu de la vesprada del Nou d’Octubre és el que requereix mobilitzar més efectius en un sol dia i en el qual influeixen més variables perquè isca bé o malament.

Finalment, ambdues mobilitzacions s'han desenvolupat amb normalitat, en part a causa del fet que és un esdeveniment que es planifica amb molta antelació perquè no es repetisquen incidents com els de 2017, pels quals encara s’està jutjant una vintena de persones per agressions feixistes a alguns dels manifestants

En aquest sentit, el cordó policial ha fet retrocedir un grup semiorganitzat de contramanifestants que estaven concentrats al carrer Xàtiva, enfront de l’Estació del Nord. Així mateix, estan mantenint lluny del pas de les manifestacions aquelles persones amb samarretes o banderoles que s'arrimen pels carrers dels voltants. 

També et pot interessar

stats