Neteja, habitatge i pactes, eixos del debat entre els candidats a l’alcaldia d’Alacant

76 min.

El debat que aquest dijous ha organitzat À Punt Mèdia entre els cinc candidats a l’alcaldia d’Alacant ha viscut moments de tensió en parlar de les seues propostes sobre habitatge i gestió d'arreplega de fem a la ciutat. Els candidats s’han retret contínuament que tant en els tres anys de govern tripartit (PSPV, Compromís i Guanyar Alacant), com en l’any de govern del Partit Popular no han assolit les propostes que van plantejar a l’inici del mandat. 

Aquest és el segon debat dels cinc que l’ens públic valencià ha organitzat i que s'ha dividit en cinc blocs: les polítiques d’habitatge i regeneració urbana, la gestió de serveis i fiscalitat, urbanisme i mobilitat, l’ús i gestió dels espais públics i la política de pactes. 

Les primeres propostes s’han centrat en les polítiques d’habitatge que ha plantejat cada partit. Tant Paco Sanguino (PSPV) i Natxo Bellido (Compromís) com Mari Carmen Sánchez (Ciutadans) i  Luis Barcala (Partit Popular) han destacat la necessitat de destinar recursos per a augmentar les vivendes socials a la ciutat, amb un parc central que habilite part dels habitatges a la vivenda pública. Per contra, Xavier López (Unides Podem-Esquerra Unida) ha criticat la construcció de vivendes socials ja que, segons diu, és més important “rehabilitat els espais buits” que ja hi ha a la ciutat. 

Tensió per la neteja

Un dels moments més tensos del debat s’ha viscut en parlar de la neteja de la ciutat. Segons les últimes dades de l’Organització de Consumidors i Usuaris, Alacant està considerada la segona ciutat més bruta de l'Estat. Tots els candidats han estat d’acord a assegurar que es deu a la contracta actual amb l’empresa de neteja i arreplega de fem; una contracta que han titlat d’“inservible” i “terrible”, i que han sentenciat que no tornaran a renovar en el pròxim mandat. A pesar d'aquestes dades, el candidat popular, Luis Barcala, ha afirmat que “objectivament, Alacant està més neta que fa un any, quan el tripartit va eixir del govern però està lluny del que volem”. 

Quant a l’urbanisme i la mobilitat, no hi ha hagut consens entre els candidats sobre quin model de ciutat proposen per a Alacant, on han destacat propostes com l’augment de la freqüència del transport públic i la millora dels carrils bici. En concret, el candidat per Compromís, Natxo Bellido, ha assegurat que es necessita un pla de ciutat “que no estiga sols pensat per al cotxe, on la regulació de les VTC no arrase el sector del taxi i on es puga passejar”. 

Respecte al quart eix del debat, ús i gestió dels espais públics, els candidats han centrat els discursos en l’impuls de la cultura com a motor econòmic i el “suport absolut a totes les festes”. La candidata de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha apostat per potenciar més els museus de la ciutat, millorar l’oferta cultural i invertir en el turisme municipal. 

Política de pactes

Finalment, sobre la política de pactes, ni Ciutadans, ni el Partit ni el PSPV s’han atrevit a revelar amb quins partits pactarien per a formar govern després de les eleccions del 26 de maig. En aquest sentit, el candidat socialista, Paco Sanguino, ha assegurat ell es posiciona com a líder d’un projecte polític i que els pactes “no valen res si no hi ha diàleg”. D’altra banda, Natxo Bellido i Xavier López s’han mostrat favorables a reeditar el tripartit amb el PSPV. 

stats