Montes aspira a desestacionalitzar el turisme i augmentar les exportacions amb un pressupost "més realista i eficaç"

El PSPV i Compromís critiquen les retallades i acusen la consellera de representar la patronal mentre ella promet el miracle dels pans i els peixos amb el Bo Viatge: més resultats amb menys recursos

La consellera Nuria Montes, aquest dimecres en les Corts
La consellera Nuria Montes, aquest dimecres en les Corts / José Cuéllar (Corts)

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha defensat aquest dimecres els comptes del seu departament per al 2024 com una proposta "més realista, eficaç i ajustada als nivells d'execució". Acabada d'aterrar de la fira turística World Travel Market de Londres, la que abans era secretària general d'Hosbec ha desgranat la lletra menuda dels pressupostos a les Corts. Durant la compareixença en la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda, ha assenyalat que el seu full de ruta contempla suprimir la taxa turística, modificar el Bo Viatge i fomentar l'emprenedoria a través de convocatòries en concurrència competitiva que "acaben amb el clientelisme".

Així mateix, s'ha marcat com a objectius per al pròxim exercici aprofundir en la desestacionalització del sector turístic valencià per a fer front a la competència feroç d'altres destinacions i tornar a posicionar la Comunitat Valenciana com la segona autonomia més exportadora. "No ens podem creure que som els millors del món perquè no ho som, i hem de continuar esforçant-nos per a promocionar les nostres fortaleses", ha manifestat en la presentació dels comptes públics.

En total, Montes gestionarà l'any vinent 530,22 milions d'euros. La xifra representa una retallada del 15,6% respecte de l'exercici actual, disminució que ella ha atribuït a una "coherència més gran" en la planificació de les polítiques públiques sota els principis de "simplificació, reorganització i moderació de la despesa". El projecte, segons ha dit, està ajustat a la mala situació financera, sense "ingressos ficticis" i amb els objectius de simplificació i moderació de la despesa.

En Turisme ha destacat l'eliminació de la taxa turística aprovada pel Botànic, que avalarà el ple del Consell d'aquest divendres sense que ni tan sols haja entrat en vigor. I ha advertit que el sector afronta grans reptes després d'un estiu i un inici de tardor amb bones dades. Fonamentalment, ha prioritzat la desestacionalització del sector a través de programes com el Bo Viatge, al qual s'han assignat 2,5 milions d'euros menys, en total 12,5. La responsable en política turística ha assegurat que la reducció no afectarà el rendiment del popular programa, que es modificarà per a potenciar períodes de temporada baixa i augmentar l'estada mitjana. "Amb un pressupost lleugerament inferior aconseguirem un efecte en les pernoctacions, contractacions i nombre de beneficiaris superior al de fins ara". Davant de les crítiques de l'oposició per la retallada, Montes ha promés fer "el miracle dels pans i els peixos"; és a dir, arribar amb menys recursos a 40.000 usuaris i 120.000 pernoctacions en la nova edició.

Pel que fa a Indústria, ha anunciat una anàlisi rigorosa per a elaborar una estratègia per a la reindustrialització valenciana fins al 2028, amb "instruments que permeten nàixer a les pimes", una nova política de clústers, suport a la internacionalització i a la transició energètica i reducció al mínim de la burocràcia. Els fons per a reindustrialització pugen un 10,7% fins a 51,5 milions i els destinats a projectes estratègics un 150%, fins a 10 milions. Com a novetat, es creen dos fons: un de 3 milions per a impulsar la formació especialitzada en matèria de bateries i un altre de 4 milions per a l'eficiència energètica en la fabricació ferroviària. També es manté la col·laboració amb Ford España, amb 8,5 milions per a donar suport al "complex" trànsit cap a un nou model de fabricació a la planta d'Almussafes. Paral·lelament, es destinen 32 milions a ajudes per a espais industrials, creix un 86% el fons de compensació del pla eòlic i s'inverteixen 5 milions en comunitats energètiques locals.

En Comerç, ha assegurat que la bonificació al 99% de l'impost de successions beneficiarà el relleu generacional i ha anunciat que el programa Crea Comerç substituirà el d'Avalem, destinat a pimes, amb nou milions per a 2024 (+12,5%).

Les fires comercials disposaran d'un pressupost global de 9,3 milions (+55%). Fira València compta amb 1,92 milions, una aportació al capital social de 3,35 milions i una subvenció nominativa d'1,95 milions per a millorar l'eficiència energètica. Fira Alacant, per la seua banda, disposarà d'1,32 milions i una aportació de 746.000 euros. Montes ha apostat per aconseguir que les fires siguen rendibles i autònomes al llarg de la legislatura.

Per últim, quant a Innovació, el programa de desenvolupament tecnològic puja un 36,5% (fins a 3,5 milions), amb una línia per a fomentar la producció d'obres audiovisuals i cinematogràfiques i potenciant els estudis de Ciutat de la Llum. Es preveuen ajudes per a crear un laboratori d'innovació en turisme o per a fomentar el sector aeroespacial.

El vol València-Nova York, objecte de crítiques

Des de l'oposició, PSPV i Compromís han acusat Montes de representar la patronal i de presentar uns comptes que no prioritzen la vida dels ciutadans, sinó negocis particulars. Un projecte en què totes les partides es veuen minorades, tal com li ha recordat el portaveu adjunt socialista Arcadi España: "Estic convençut que no li agrada el seu pressupost; sap que el miracle dels pans i els peixos no existeix".

Per part de la coalició valencianista, l'exconseller d'Educació Vicent Marzà ha denunciat que hi ha 13 milions en retallades en el pressupost global i que la més gran es dona en el sector del comerç "quan més ho necessita". A més, ha retret la consellera que elimine ajudes nominatives, però que deixe intacta la de la patronal turística Hosbec per haver tingut vinculació amb ella. "Vostés treballen només per als seus negocis i no per a la innovació, el comerç, la indústria ni el turisme de la Comunitat Valenciana".

Tant España com Marzà han ironitzat amb la connexió aèria que anunciaren aquest dijous des de Londres Montes i el president de la Generalitat per a connectar València i Nova York amb escala a Londres. "Ja va haver-hi un vol de Camps i Barberá i aquell sí que era directe", ha recordat el socialista.

En la rèplica, la consellera ha explicat que la despesa s'ha ajustat en partides d'alt component ideològic i ha garantit que vol deixar-se la pell per a impulsar el lideratge energètic en renovables.

També et pot interessar

stats