Montero descarta reduir l'IVA a més productes alimentaris i limitar la pujada de les hipoteques

La ministra d'Hisenda ha explicat que la majoria dels productes d'alimentació estan ja en el tipus superreduït del 4%

María Jesús Montero aquest dimecres al Congrés del Diputats
María Jesús Montero al Congrés del Diputats / Carlos Luján (Europa Press)

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha descartat aquest dijous rebaixar l'IVA a més productes de la cistella de la compra, així com la proposta de Podem de limitar la pujada de les hipoteques.

Montero, en declaracions a Antena 3 recollides per Europa Press, ha explicat que, en el cas de l'IVA dels productes d'alimentació, la majoria estan ja en el tipus superreduït del 4% i ha afegit que aquest impost no es pot rebaixar de forma generalitzada ni graduar la seua rebaixa en funció de nivells de renda.

"L'IVA és un impost indirecte, que té una reglamentació general. No podem aplicar permanentment de forma generalitzada una rebaixa fiscal en cada problema perquè això implicaria que no tenim capacitat d'ajudar els que tenen més necessitats. Moltes vegades se'ns demana que les mesures estiguen proporcionades als nivells de renda, i aquest impost no ho permet", ha argumentat.

La titular d'Hisenda ha recordat que el govern ha adoptat un paquet de mesures per a ajudar a les famílies de manera directa o indirecta que ha suposat un cost per a les arques públiques de 30.000 milions d'euros. Entre aquestes mesures ha esmentat el descompte en els combustibles, la rebaixa fiscal en la factura elèctrica i els bons gratuïts de transport.

"Crec que el govern ha sigut molt sensible amb la situació familiar", ha asseverat Montero, que ha afegit que, en aquest moment, el que es pot i el que s'està fent és convidar a les grans superfícies al fet que, tant com siga possible, facen ofertes als ciutadans en la cistella de la compra que siguen "realment econòmiques".

No a la proposta de Podem de posar un límit a la pujada de les hipoteques

Al mateix temps, Montero també ha descartat la proposta de Podemos de limitar de manera temporal la pujada de les hipoteques de tipus variable per a famílies vulnerables.

Montero ha assegurat que la situació de les hipoteques són un motiu de "preocupació" per al govern, motiu pel qual ha dissenyat l'impost extraordinari a les entitats financeres.

Ara bé, ha indicat que el plantejament que fa Podem "no és ajustat al marc jurídic" i pot portar "dificultats" per als ciutadans amb hipoteques a tipus fix.

"Sempre les mesures que hem de plantejar han de ser mesures justes, que no penalitzen a una part enfront d'una altra, i això significa que cal fer un estudi detallat de quina manera i com se'ls pot demanar als bancs que ajuden davant un increment de les hipoteques que ja havíem anticipat. D'ací l'impost a la banca", ha argumentat.

També et pot interessar

stats