Mónica Oltra insta el govern de Pedro Sánchez a xafar l'accelerador per a reformar el sistema de finançament autonòmic

32 min.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha instat el govern de Pedro Sánchez a xafar l'accelerador perquè la reforma del sistema de finançament autonòmic siga una realitat al més prompte possible. Així ho ha declarat en l’edició del matí d’À Punt Notícies, on ha assenyalat que "estem empoderats per a dir que ja no volem ser mai més ciutadans de segona, ni un territori que sistemàticament és maltractat". La també consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha comentat que és optimista i que aquest mes serà clau per a veure si " comença a haver-hi fets, més que dates", perquè "s'ha de garantir un sistema que assegure la igualtat de drets i oportunitats.  Si es produeix, ja hauria pagat la pena aquesta legislatura". 

En aquest sentit, Oltra ha apuntat que, encara que li sembla que el govern central "s'ha relaxat" en aquest tema, confia en la seua voluntat per a canviar el sistema. "És difícil, però ningú va dir que seria fàcil; tampoc no ho era fer fora el govern de Mariano Rajoy". De la mateixa manera, la vicepresidenta del Consell s'ha mostrat comprensiva amb la decisió del govern de Sánchez de recórrer a una estratègia legal per a evitar la parada dels pressupostos al Senat, indicant que "no s'ha de vetar allò que el Congrés ha dit. No crec que siga una argúcia, sinó un mecanisme que ha permés que aquesta cambra no els bloquege".  

Sobre la situació de la planta de Ford a Almussafes, la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha assegurat que "no hi ha motius per a preocupar-se". A més, ha afegit que la companyia "ha encetat la via de la mobilitat sostenible" i ha assenyalat que "l'electrificació de vehicles i els híbrids és el futur, un futur que passa per vehicles més sostenibles i per emissions zero; per tant, per Almussafes".

Pel que fa a l’horitzó electoral, Oltra no ha volgut pronunciar-se. La vicepresidenta ha indicat que “és temps de fer política i no de pensar en eleccions”, encara que ha assegurat que la relació amb Podem i Esquerra Unida és fluida i que “sempre hem sigut partidaris d’agermanar, encara que és prompte per a parlar d'aquesta qüestió”. 

En aquest sentit, la consellera ha tingut unes paraules per a Ciutadans i la seua decisió de no donar suport a la reforma de la llei electoral per a reduir la barrera per a tindre representació parlamentària del 5 al 3%. La vicepresidenta ha afirmat que no entén els motius d’aquesta decisió, que en tot cas, “mostra que canvien el discurs en funció dels interessos electorals”.

Augmentar els serveis i recursos per a les dones al territori

Mónica Oltra ha incidit en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i ha assenyalat que ja se n'ha executat un 42%. Sobre les mesures que en aquest àmbit considera prioritàries, estan posar en marxa un centre 24 hores a Elx i augmentar els recursos i els serveis per a les dones al territori. La vicepresidenta del Consell ha posat en valor l’esforç realitzat per la Generalitat en aquest àmbit I ha fet una crida als diferents sectors socials perquè s’unisquen al pacte en el web www.sumatalpacte.com.

stats