Monarquia o república? Una consulta popular no vinculant trasllada la pregunta al carrer dissabte

La Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República desplegarà almenys 56 taules de votació a la Comunitat Valenciana, de les vora 700 que instal·larà a Espanya

Una persona deposita el vot en una urna, en una imatge d'arxiu
Una persona deposita el vot en una urna, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

L'anomenada Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República desplega aquest dissabte almenys 670 taules a tot Espanya, 56 a les províncies de València i Alacant [Castelló no en té cap] per a polsar les preferències de la ciutadania sobre el cap de l'Estat.

La iniciativa, no oficial, de caràcter no vinculant i oberta a persones majors de 16 anys, recupera una iniciativa que estava programada al maig de 2020 i que s'ha ajornat per la pandèmia. L'objectiu, segons els portaveus del col·lectiu José Manuel García i Elena Torres, és fer visible el "sentit republicà o monàrquic de la ciutadania" preguntant sobre els dos models d'organització de l'Estat.

Des de la plataforma impulsora, que ha mantingut oberta fins a l'últim minut la constitució de taules de votació al conjunt de territori, es recorda que la majoria de la població espanyola no va poder votar la Constitució de 1978 i els que ho feren no van poder manifestar-se específicament sobre la forma per a la figura de cap de l'Estat.

Queixa del PP i recurs de Vox

La proposta ha motivat una queixa del Partit Popular, que ha censurat la "falta absoluta de responsabilitat institucional" dels alcaldes d'ajuntaments com Torrent, Manises, Aldaia o Paterna, municipis on es durà a terme la consulta per boca del president provincial València, Vicente Mompó. "Aquest tipus d'accions només busquen dividir la societat", ha alertat.

Vox ha fet un pas més i ha presentat un recurs en tots els ajuntaments en els quals té representació i les subdelegacions de govern per a sol·licitar que es denegue el permís d'utilització del domini públic per a la consulta popular que considera "manifestament il·legal" i compara amb un "simulacre il·legal de referèndum".

Crida a la calma de la delegació del govern

No ho veu així la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, que ha fet una crida a la calma i ha demanat "no complicar-nos molt la vida", recordant el fet que "la gent té dret de fer les seues consultes" i el fet que aquesta "no serà vinculant". "Estem en un estat democràtic on es recull que les persones tenen dret a protestar i dir el que han de dir, i si compleix la norma es pot fer. El mateix tenen dret els que ho sol·liciten com els que diuen que és inconstitucional", ha reflexionat Gloria Calero.

També et pot interessar

stats